Зеленски очерта шест точки за оцеляване на Украйна през зимата

OFFNews 13 декември 2022 в 16:07 2610 5

Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение към европейските лидери, които се събраха в Париж за международната конференция "Солидарност с украинския народ". На форума се обсъжда възстановяването на украинската инфраструктура след масираните ракетни удари, които Русия нанася от средата на октомври, съобщи Би Би Си.

Зеленски се обърна към участниците в конференцията с призив да помогнат на Киев в изпълнението на шест приоритетни задачи:

1. Украйна се нуждае от "трансформатори, оборудване за възстановяване на мрежи за високо напрежение, газови турбини и газови бутални агрегати".

2. До края на настоящия отоплителен сезон в Украйна (а може би и по-дълго) енергийната система на страната ще се нуждае от "спешна помощ" от европейските страни.

3. Зеленски поиска да се изпратят специални мисии от представители на Европейския съюз, подобни на делегацията на МААЕ, която посети атомната електроцентрала в Запорожие, до обекти от критичната енергийна инфраструктура.

4. За да преживее предстоящата зима, Украйна трябва да се снабди с около 2 милиарда кубически метра газ, за което Киев се нуждае и от помощта на западните си съседи.

5. Евтините светодиодни лампи са друг важен елемент от снабдяването в условията на постоянни прекъсвания на електрозахранването.

6. Трябва да се създаде "Парижки механизъм" от многостранни срещи като днешната конференция, който "ще даде възможност за навременни и ефективни отговори на всяко предизвикателство на руския енергиен тероризъм".

Според Зеленски решаването на тези шест задачи "не само ще позволи на Украйна да издържи зимата, но и ще докаже на всички антидемократични и антиевропейски сили (и на първо място на Русия), че Европа се е научила да избягва бедствия и да защитава народите си възможно най-ясно".

Русия започна масирани удари срещу украинската инфраструктура два дни след бомбардировката на Кримския мост, за която обвини Украйна. В края на октомври руският президент Владимир Путин заяви, че ракетните удари по Украйна са били в отговор на нападенията на украински дронове срещу военни кораби в Севастопол. "Отчасти е така. Но това не е всичко, което можем да направим", каза руският президент.

Украйна не е признала участието си в бомбардирането на моста и нападенията срещу военни кораби.

Френската министърка на външните работи Катрин Колона заяви, че участниците в международната дарителска конференция за Украйна са обещали средства на стойност малко над един милиард евро, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на съюзниците на Украйна, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро, тъй като руските сили вземат на прицел цивилната инфраструктура в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Manager Kim

13.12 2022 в 22:24

Като стана дума, Джендо, ето ви и последното развитие в Китай (обективно, както винаги): http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg47081/ #msg47081

2550

4

alfakentavur

13.12 2022 в 18:50

Путлер ще остане в историята като най-големият изрод след Хитлер и Сталин. Същевременно хиляди пъти по-некадърен от тях.

345

2

Джендо Джедев

13.12 2022 в 17:15

Зад украинците е целият нормален свят. Та ще оцелеят, не ги мисля. А зад Пу е другарят Си. Държи го за раменете и диша тежко. :D