Зеленски очаква руската армия да напусне Крим след преговори

Президентът на Украйна обяви, че ако пренесе войната на територията на Русия, Киев рискува да загуби съюзници

OFFNews 28 август 2023 в 17:19 6180 2

Зеленски

Снимка БГНЕС Архив

Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски не е сигурен, че деокупацията на Крим ще бъде военна опция. Според него въпросът за освобождаването на полуострова може да бъде "прокаран" по политически път.

Това заяви той в интервю за журналистката Наталия Мосейчук.

Според Зеленски като се избегне военната деокупация на Крим, ще може да се спаси животът на хората, включително и на военните.

"Ще има по-малко жертви. Ако стигнем административната граница с Крим, мисля, че можем политически да настояваме за демилитаризация на Русия на територията на полуострова. Смятам, че това ще бъде по-добре. Мисля преди всичко за тези, които ще го изпълнят", каза Зеленски.

В същото време той отбеляза, че въпросът дали украинските войски трябва да пресекат руските граници и да воюват на територията на тази страна агресор лежи в плоскостта на това дали сме готови да жертваме народа си за това, както и подкрепата на редица държави.

"Вие питате дали и там ще има война, на руска територия. Всяка война си остава загуба, независимо къде е тя. Всичко трябва да бъде пресметнато", каза президентът.

Той отбеляза, че има редица големи държави в света, които не подкрепят Русия само защото за тях е неприемливо да се нарушава териториалната цялост на една държава, защото "за тях това е болезнен въпрос".

"Не смятам, че е правилно да се пренасят военните действия на територията на Русия. Има голям риск в такъв случай да останем сами. Ако умишлено изпратя войските и реша да навляза на територията на Русия, определено трябва да знам, че тези държави, които сега са с нас, вече няма да бъдат с нас. Така че да се замислим кое е по-важно сега за народа на Украйна", каза Зеленски.

В дългото интервю украинският президент говори и за това, че Киев е готов на продължителен конфликт като този между Израел и Палестина.

"Готови сме да се борим дълго време, ако няма да загубим хора. Като например Израел. Можем да живеем така", каза той.

Украинският президент призна, че Киев е натрупал много дългове по време на войната, но изрази увереност, че те ще бъдат преструктурирани и няма да има подаръци.

"Поставих задача пред депутатите да приравнят корупцията с престъплението държавна измяна, докато трае войната. Осъзнавам, че това не може да е в сила за постоянно, но за военно време мисля, че ще ни помогне", добави още Зеленски.

Ето и пълния запис на интервюто на украинския президент: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

28.08 2023 в 23:39

Не е нужно украинците да навлизат в блатата. На кацапските диваци враг не им трябва. Сами се избиват, така и ще се затрият в един момент.

22548

1

dolivo

28.08 2023 в 17:38

поизчистиха руската мафийна корупция.

създават си своя нова и независима, което е по-добре от алтернативата. Под погледа на бизнес външен, ще връщат повече с данъци поне, вътре в страната.

А не както руската олигархия източи всичко навън.

но русия вътрешно има проблем, че се гледа черно бяло на нещата, и това да задържат Крим но да демилитаризират, изобщо е еквивалентно в очите на ултрасите им на погром.

С такива идиоти си имаме работа.

Затова глад и изолация в собствените им фекалии , жалки алкохолици.

Жалко, че Украйна страда от цялата работа най-много.