Зеленски обяви, че е поканил Си Дзинпин в Киев

OFFNews 29 март 2023 в 08:57 1766 2

Снимка Слово i Дiло

Си Дзинпин и Володимир Зеленски, колаж.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поканил официално китайския президент Си Дзинпин да посети Украйна. Новината украинският лидер съобщи в интервю за Асошейтед прес.

„Готови сме да го посрещнем. Искам да говоря с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война. Но през цялата тази година, повече от година, не сме имали контакти“, допълни Зеленски.

Украинският лидер изрази мнение, че очакванията на Москва от посещението на Си не са се оправдали, така че Путин е успял да постигне малка „победа“, като обяви разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Изявлението на Путин за разполагането на „Искандер“ на територията на Беларус имаше за цел да отклони вниманието от липсата на гаранции от Китай, каза Зеленски: "Какво означава това? Това означава, че посещението на Си не е било от полза за Русия."

Още преди пътуването на китайския лидер до Москва The Wall Street Journal писа за предполагаемите намерения на Пекин да се обади на Зеленски. Това, според журналистите би бил първият контакт на КНР на такова ниво от началото на руската агресия срещу Украйна.

В Киев желанието за преговори с Китай беше свързано с необходимостта да се предаде на Си позицията на Украйна по мирните преговори. Още през август Зеленски настоя за телефонен разговор със Си Дзинпин, но в Пекин „отложиха“ отговора.

От началото на пълномащабната война Китай заема уж неутрална позиция, като същевременно предоставя на Русия дипломатическа и, според съобщения в медиите, военна подкрепа.

В официалните съобщения Китай нарича войната в Украйна „украинска криза“ и „конфликт“, а „мирният план“ за войната, публикуван миналия месец от китайското външно министерство, предизвика буря от дискусии на Запад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

29.03 2023 в 10:13

Въпреки боядисаната косичка и скрупольозна прическа на Дядя Си, как си личи на фотото, че двамата са от различни поколения и са с коренно различно мислене...

15914

1

поп Дръвчо

29.03 2023 в 09:44

Си е шубе и няма да отиде.
 
X

Подкастът на OFFNews