Зеленски: Не се изтегляме. Ще защитаваме Бахмут

OFFNews 07 март 2023 в 07:40 3006 3

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Сраженията при украинския град Бахмут продължават. Президентът Володимир Зеленски заяви, че защитата на града ще продължи. Същевременно руските сили се опитват да затегнат обсадата му и да осигурят първата си голяма победа на бойното поле от повече от шест месеца, предаде Ройтерс.

Зеленски съобщи, че на среща с висшите военни командири е попитал командира на регионалната групировка войски и украинския началник на генералния щаб Валерий Залужни как предлагат да се продължи с военните действия.

"И двама генерали предложиха да не се изтегляме (от Бахмут), а да укрепим (нашата отбрана) там", каза украинският лидер.

"Военното командваме подкрепи единодушно тази позиция. Нямаше други мнения. Казах на началника на генералния щаб да намери необходимите сили да помогнем на нашите момчета в Бахмут", каза Зеленски и добави, че "никоя част от Украйна няма да бъде оставена" на руснаците.

"Бахмут не е обкръжен", каза пред местни медии председателят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, но определи ситуацията там като "сложна".

Русия се опитва да превземе Бахмут от месеци, като смята, че това ще е голяма крачка към окупирането на цялата територия на Донбас. Според западни експерти обаче това би било по-скоро пирова победа предвид необходимото време и масовите жертви. 

Зеленски коментира и появил се в социалните мрежи видеоклип, за който се твърди, че показва как руски военни убиват украински военнопленник. Президентът обеща виновните да бъдат намерени. 

Украинският главен прокурор каза вчера, че е започнало разследване на, по думите му, "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.

Украинците бяха потресени вчера от видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник. 

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник, посочва ДПА.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост".

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия".

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

07.03 2023 в 09:35

Напълно съм съгласен с мнението на уважаемия г-н Дж. Дж.,
благодарение на отбраната на Бахмут се прочистиха пандизите на нацистките блядове от закоравели рецидивисти, та сега охраната им остана без работа. Няма да скучаят, Дядя Пиздю и тях ще натири скоро - скоро към месомелачката край Бахмут...

-1650

2

ob1

07.03 2023 в 09:14

Зеленски се е объркал - Бахмут е превзет още на втория ден от обсадата през май 2022. Това тука е 8 (ОСЕМ) месеца дезинформация, честна дума, питайте произволна мурзилка :)

345

1

Джендо Джедев

07.03 2023 в 08:10

Всъщност идеята да не се оттеглят от Бахмут засега не е никак лоша - там е яка оркомелачка и крепостниците оставят купчини от лешове. Що да не продължи още малко?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика