Зеленски лети за САЩ, ще се срещне с Байдън и ще говори пред Конгреса

Вчера на фронта, днес в Капитолия

OFFNews 21 декември 2022 в 08:34 2509 19

Володимир Зеленски

Снимка Фейсбук профил Володимир Зеленски

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Вчера на фронта, днес в Капитолия – украинският президент Володимир Зеленски, посетил вчера източния град Бахмут, съсипан от интензивни боеве, се очаква днес да пристигне във Вашингтон. Ако посещението, свързано с множество съображения за сигурност, бъде потвърдено, то ще е първата му визита в чужбина от началото на войната, предаде Франс прес.

Пътувам за САЩ, за да укрепим устойчивостта и отбранителната способност на Украйна. С Джо Байдън ще обсъдим сътрудничеството между САЩ и Украйна. Ще говоря пред Конгреса и ще проведа редица двустранни срещи, написа Зеленски в Туитър.

Посещението съвпада с голямо заседание на руски висши служители и военни с участието на Владимир Путин – руският президент смята да направи днес равносметка на отминаващата година и да постави пред армията си нови цели за 2023 г. Военният министър Сергей Шойгу ще се отчете по-специално за "положението с напредъка на специалната военна операция" в Украйна.

Според американски медии, анонсирали визитата, Зеленски може да говори пред Конгреса на САЩ и да разговаря с президента Джо Байдън в Белия дом.

Украински бойци връчиха вчера на президента си надписано от тях знаме и Зеленски заяви: "Ще го връчим на американския Конгрес, на американския президент. Благодарни сме им за подкрепата, но това не е достатъчно".

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси насърчи вчера парламентаристите с имейл "да присъстват физически" тази вечер на заседание, "твърде специално посветено на демокрацията".

Американските парламентаристи се готвят да гласуват нов солиден пакет помощи за Украйна в размер на близо 45 милиарда долара.

А президентът Байдън се очаква да даде зелена светлина за изпращането в Украйна на модерни противовъздушни ракетни системи "Пейтриът".

САЩ са начело на международния отговор на руската агресия в Украйна и най-големият донор на Киев; според експертни оценки помощта им достига вече към 50 милиарда долара, включително 20 милиарда в оръжия и военно оборудване.

Владимир Путин призна вчера, че ситуацията е "изключително трудна" в четирите региона от Югоизточна Украйна, чието анексиране обяви през септември Москва, без да ги е превзела изцяло.

Високопоставеният украински генерал Сергий Наев заяви междувременно, че вижда "нарастваща заплаха" от руска атака откъм съседна Беларус, където в понеделник Путин разговаря със своя колега и съюзник Александър Лукашенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

18

alfakentavur

21.12 2022 в 12:37

Имената на геологичните образувания също са георгафски названия. И НЕ се слагат в кавички.
https://kaksepishe.com/category/punktuacia/%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/page/2/

Колко си зле само. "Виновен" няма нищо общо като смисъл с това, за което говоря.

Продължавай да пълниш фекаловози с глупостите си. Вече си поне на 15-ия.

2550

16

alfakentavur

21.12 2022 в 12:11

Да, рашистко мекеренце. 10 месеца вече "втората армия в света" я правят на пух и прах. Рашистан отбелязва най-некадърната и лошо провеждана война в историята си изобщо.
Но чакат колело....

И да не би Путлер да скръцнал със зъби и Сан Анреас да се е размърдал? Велика заслуга на Путлер в борбата му срещу "гнилия Запад".
Апропо, неграмотнико, географски названия не се слагат в кавички.

2073

14

Johnny B Goode

21.12 2022 в 11:51

Изглежда веждичката като всеки руски трол има проблеми с разбиране на прочетеното.
Дават му на Зеленски оръжия (не зелени хартийки) за 2 милиарда, утре ще му гласуват още 40 милиарда. Та отива човекът да каже благодаря.

345

13

Джендо Джедев

21.12 2022 в 11:47

Хаха, веждичката как се е метнала на амбразурата... с поредните халюцинации... Хахахаха!

706

11

order

21.12 2022 в 11:31

Мдааа... е зеленчука ли ще е последния украинец... и следва МИР МИР МИР по заповед на байалцхаймър!!!

2073

10

Johnny B Goode

21.12 2022 в 11:25

Белоговеждов миналата седмица проституираше на Орлов мост за 10 лева.
Как звучи като информация?
 
X

Да помогнем на украинските деца!