Зеленски: Хамас е терористична организация, Русия е държава терорист

Според президента на Украйна Иран има роля както при нападението срещу страната му, така и при атаката срещу Израел

OFFNews 09 октомври 2023 в 14:09 3401 3

Зеленски
Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заговори за връзка между нападението на "Хамас" срещу Израел и нахлуването на Русия в Украйна. При това той разкритикува Иран и за двата конфликта.

"Единствената разлика е, че терористична организация нападна Израел. Украйна бе нападната от терористична държава. Обявените намерения са различни, но същността е същата", заяви Зеленски чрез видеовръзка пред Парламентарната асамблея на НАТО в Копенхаген.

Властите в Техеран отричат да са доставяли на Русия дронове камикадзе "Шахед" за удари срещу Украйна и също така твърдят, че не са замесени в атаките срещу Израел през уикенда. Киев обаче смята, че около 1000 създадени от Иран безпилотни самолета Shahed са били използвани от Русия само през последните шест месеца.

"Иран не може да каже, че няма нищо общо с това, което се случва в Украйна, ако продава дроновете си на Русия. Не могат да кажат, че нямат нищо общо с това, което се случва в Израел, ако неговите официални лица подкрепят това, което се случва там", каза Зеленски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче посочи, че няма доказателства, че Иран стои зад последните атаки срещу Израел, но каза, че има дългогодишни връзки между Техеран и "Хамас".

Зеленски също така призова Запада за единство пред лицето на глобалните събития.

"Не е моментът да се оттегляме от международната арена във вътрешни спорове. Не е моментът да се изолираме. Не е моментът да мълчим или да се преструваме, че терорът на един континент не засяга глобалните дела", каза украинският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

09.10 2023 в 21:29

Твърде вероятно Путлер е натискал Иран да организира изродите от Газа за нападението срещу Израел. Войната срещу Хамас в Газа измества руската агресия срещу Украйна на втори план. Путлер обаче прави криви сметки. Киев няма да бъде изоставен и в крайна сметка орките ще бъдат бити!

-480

2

Октим

09.10 2023 в 18:38

Напълно вярно, но не всеки за съжаление има очите да види това и акъла да го научи и запомни!

-529

1

6екеr4о

09.10 2023 в 15:12

Както винаги изявленията на Президент Зеленски са на висота!

 
X

Да помогнем на украинските деца!