Наследникът на Меркел, новият лидер на ХДС е Армин Лашет

OFFNews 16 януари 2021 в 13:28 2032 0

Армин Лашет

Съюзникът на канцлера Ангела Меркел Армин Лашет беше избран за лидер на германския Християн-демократически съюз /ХДС/, съобщи официален представител, цитиран от АФП.

Той ще смени на поста на Анегрет Крамп-Каренбауер. За първи път в историята на партията делегатите гласуваха напълно цифрово.

За поста председател на ХДС претендираха бившият политик, а след това корпоративен адвокат, 65-годишният Фридрих Мерц; премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, 59-годишният Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага, 55-годишният Норберт Рьотген.

На първия тур от вота никой от кандидатите не можа да получи необходимото абсолютно мнозинство от гласовете. Рьотген беше елиминиран, Мерц и Лашет трябваше да отидат на балотажа. Бяха подадени 991 гласа, съобщи „Шпигел“.

Според генералния секретар на ХДС Паул Зиемяк на балотаж са подадени 991 гласа. Лашет получи 521 гласа, а 466 делегати гласуваха за Мерц. Четирима се въздържаха.

Християндемократическия съюз е партията, която доминира германската политика през последните 70 години. Победителят обаче няма да е просто партиен лидер. Той ще води германските консерватори при парламентарните избори през септември и ще бъде вероятен кандидат за следващ канцлер на Германия – пост, който от повече от 15 години е зает от Ангела Меркел.

Самата Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер при изборите на 26 септември тази година. Още през 2018 г. тя се оттегли от лидерския пост в партията си. Тогава на мястото ѝ беше избрана Анегрет Крамп-Каренбауер, но тя не успя да се наложи на поста и се оттегли месеци след избора си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews