Затворници увековечиха Путин, Сталин и Берия за форума 'Армия-2022'

Техните бюстове се продават срещу 12 000 рубли

OFFNews 18 август 2022 в 10:57 2098 1

бюст

Снимка Nexta

Бюстът на Путин

Бюстовете на руския президент Владимир Путин, Йосиф Висарионович Джугашвили-Сталин и началникът на тайните служби Лаврентий Берия бяха изложени на форума "Армия-2022".

"Произведенията на изкуството" са изработени от затворници в руски затвори.

Цената на всяка глава е "само" 12 000 рубли, съобщи Nexta в телеграм канала си.

Генералисимус Сталин ръководи СССР в периода 1922 – 1953 г. и често е сравняван с Адолф Хитлер. Грузинецът е избран през 1922 г. за генерален секретар на Руската комунистическа партия (болшевики), през следващите години той се налага като едноличен диктатор начело на тоталитарния социалистически режим в Съветския съюз. От 1941 г. до смъртта си е и председател на Съвета на министрите на СССР.

В годините преди Втората световна война Сталин провежда Голямата чистка, жертва на която става висшето ръководство на ВКП (б), НКВД и Червената армия. В някои сталински списъци за репресии от 1937 г. срещу имената е записано: „троцкисти“, „десни“, „децисти“, „брандлеровци“, „меншевики“, „есери“. В следващите списъци „престъплението“ не се уточнява. Жертвите на управлението му според историци са между 4 млн. и 10 млн. души. Умира през 1953 г.

Грузинецът Лаврентий Берия е изключително спорна личност в руската история. Маршалът на СССР от 1945 г. е разжалван през 1953 г. Известен е като близък до Сталин, отговорен за извършването на множество репресии и политически убийства особено по времето на Втората световна война и след нея. Берия ръководи организираната от Сталин Голяма чистка през 30-те години на миналия век, но всъщност ръководи само заключителната ѝ фаза.

Преди да започне работа в Москва, през 20-те години е шеф на ГПУ в Грузия, а после секретар на Грузинската компартия. Под неговото ръководство Грузия се превръща в курортния център на Съветския съюз. Лично отговаря за развитието на съветската ядрена програма.

След идването на Никита Хрушчов обаче е свален от власт, обвинен в шпионаж, държавна измяна и разправа с невинни граждани. На 23 декември 1953 г. е осъден на смърт чрез разстрел, а присъдата е изпълнена още същия ден. След смъртта му управлението полага много грижи името и престъпните му дела да бъдат заличени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови