Затвориха небето над Санкт Петербург. Обявен е сигнал 'Килим' (допълнена)

OFFNews 28 февруари 2023 в 10:36 21429 7

взрив

Снимка Baza

Взривът в нефтобазата.

В Санкт Петербург е въведен план "Килим" заради неидентифициран летящ обект. Летище "Пулково" не приема самолети, съобщи Baza, като информацията бе подета и от други медии в Телеграм и по-късно потвърдена от официалните власти.

Сигналът "Килим" се подава в случай на незаконно пресичане на държавната границата или поява на непознат летящ обект. Изтребители веднага са били вдигнати в небето над града. Ако се съди по платформата за проследяване на полети Flightradar, граждански полети не се допускат към Санкт Петербург.

Затвореното пространство е около 200 км.

Почти всички полети от "Пулково" се изпълняват със закъснение. 

Официално властта в Санкт Петербург уточни, че летището няма да приема или да позволява излитането на самолети до 12 ч. местно време.

"Paper" обръща внимание на причините, поради които според правилата може да бъде обявен сигнал "Килим":

- когато въздухоплавателно средство незаконно пресича държавната граница на Руската федерация;

- когато срещу самолета нарушител се използват оръжия и военна техника на руските въоръжени сили;

- в случай на поява на неидентифицирани въздухоплавателни средства и "други материални обекти" във въздушното пространство.

Сигнал "Килим" бе подаден в средата на февруари над Ленинградска област - тогава бе затворено въздушното пространство над град Лудейно поле.

Възможно е сегашният случай да е свързан с масирана атака на безпилотни самолети над Белгород и нефтобазата на "Роснефт" в Туапсе, които причиниха пожар в нефтобазата. Той е избухнал около 02:00 часа.

Местните жители са чули два взрива на територията на петролната база в разстояние на няколко секунди, пише 93.ru. Изданието "Астра" твърди, че територията е била атакувана от "два неидентифицирани самолета", котелното помещение е повредено, а в близост до сградата са открити два кратера с дълбочина метър и половина.

Телеграм каналите Baza и Shot също твърдят, че петролната база е била атакувана от безпилотни самолети, натъпкани с експлозиви, които паднали на 100 метра от петролното хранилище. Източник на РИА Новости от службите за спешна помощ заяви, че дронът е бил "забелязан близо до петролното депо". Властите не са коментирали информацията.

По-късно обаче от руското министерство на отбраната обявиха, че става дума за обучение на силите за противовъздушна отбрана над Санкт Петербург. 

"Дежурните сили за противовъздушна отбрана проведоха тренировка над Санкт Петербург за взаимодействие с гражданските органи за контрол на въздушното движение. В тренировката участваха изтребители от дежурните сили за противовъздушна отбрана от Западната зона на отговорност, които отработиха "откриване, прихващане и идентифициране на предполагаемата цел на нарушителя, както и взаимодействие със службите за спешна помощ и правоприлагащите органи в случай на извънредна ситуация", съобщиха от руското МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

7

Diogen

01.03 2023 в 02:13

Напекоха орките в собствената им кочина! Атаки с дронове затвориха летището Пулково до Москва, а мефтени складове на друго място в пламнаха. Рашистките коментатори смятат, че това е встъпление към пролетната офанзива на украинските въоръжени сили.

5330

6

deyan_h

01.03 2023 в 01:50

И веднага много грамотна реклама.. "чтобы не залетело от неопознанного".. Visit (марка кондоми)
Smm))

ПВО учение. Спират гражданските, че да не направят като Украинското ПВО с полета на Сибирските 2001...

22548

5

dolivo

28.02 2023 в 14:47

Ами, руснаците тренировки правят с истински безпилотници удрящи истински обекти.

-1650

4

ob1

28.02 2023 в 13:14

Обявен е сигнал Килим и код Кафяво :)

345

3

Джендо Джедев

28.02 2023 в 11:30

Пак някой е пушил където не трябва... Нищо, ще го заметат под "Килим"-а... :D

-240

2

редовно четящ

28.02 2023 в 11:16

Добрите новини!

2550

1

alfakentavur

28.02 2023 в 10:41

Пресилват нещата.
Просто "руZZкий мир" е отишъл в "руZZкий мир". Какво толкоз?
 
X

Да помогнем на украинските деца!