Затворени летища и заведения, маски с филтър, задължително тестване - светът затяга мерките срещу COVID-19

OFFNews 25 януари 2021 в 10:58 4728 0

Светът продължава да се бори с пандемията от коронавирус и редица държави връщат ограничителни мерки срещу разпространението на инфекцията.

По-строги гранични проверки за овладяване на разпространението на коронавируса влязоха от днес в сила в Германия, предаде ДПА.

Германските власти вече изискват пристигащите от високорискови страни да представят на границата отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-много 72 часа по-рано. Като високорискови се определят страни с над 200 заразени на 100 000 жители на седмица.

Междувременно министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че Германия ще закупи експериментално лекарство за COVID-19, базирано на антитела, в опит да се предотврати развиването на тежки симптоми.
Шпан заяви днес пред в. "Билд", че Германия е поръчала 200 000 дози от експерименталния препарат за 400 млн. евро, които вероятно ще бъдат разпространени по болниците през идните седмици.

Заради коронавируса от тази вечер властите в Израел забраняват всички пътнически полети за и от страната за една седмица.

„Затваряме летище „Бен Гурион“ от днес. Искаме херметически да затворим небето, освен за извънредни случаи, за да не допуснем навлизането в страната на други варианти на вируса“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Израел стана една от първите страни, започнали да ваксинират тийнейджърите срещу COVID-19. На младежи на възраст между 16 и 18 години беше поставена първа доза от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“ с оглед на предстоящите изпити в гимназиите.

Правителството на Великобритания ще обсъди днес въвеждането на по-строги мерки при пътуванията заради пандемията. Властите обмислят да задължат пристигащите да прекарват 10-дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да се контролира спазването на карантината.

В Австрия маските с по-висок клас на защита, тип FFP2, стават задължителни в магазините и обществения транспорт от днес.

В Мадрид влизат в сила нови, още по-строги ограничения, след като беше констатирано, че 9% от новите случаи са с британския щам на коронавируса. С един час се удължава вечерния час, ресторантите трябва да затварят най-късно в 21 ч, като ще се сервира на групи от най-много 4 човека. Забраняват се събирания на различни семейства в частни домове.

В Съединените щати президентът Джо Байдън ще наложи забрана за влизане в страната на повечето неамерикански граждани, пребивавали наскоро в Република Южна Африка. Целта е да се ограничи разпространението на появилия се и там нов вариант на коронавируса, срещу който все още не е ясно дали действат ваксините. Байдън ще върне и забраната за влизане в САЩ на почти всички неамерикански граждани, пътуващи от Бразилия, Великобритания, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови