Затварят мината, където загинаха 41 миньори. Семействата им ще получат по 75 000 евро

Неин собственик е бизнесменът Мехмет Хаттат от досиетата "Пандора", твърди Хаберлер

OFFNews 16 октомври 2022 в 18:25 3828 0

мина

Снимка БГНЕС

Мината.

Въглищната мина в Амасра в турския окръг Бартън, където загинаха 41 миньори след експлозия в петък, ще бъде затворена, обяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез пред Хаберлер.

11 души са ранените, състоянието на петима от тях е тежко. Останалите се възстановяват. 58 души са спасени, някои от тях са успели да излязат от рудника със собствени усилия, съобщиха турски медии. По време на експлозията в мината се намирали 110 работници.

Дьонмез посочи, че пожарът в галерията на 300 метра дълбочина продължава. От съседните окръзи са пристигнали подкрепления с противопожарна техника и екипи.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че очакват в най-скоро време да бъдат изяснени причините за взрива в мината. Петима прокурори работят по няколко версии, посочи министърът.

Едната от тях е, че експлозията е била причинена от избухване на газ гризу, който е причинил и пожара в галериите, намиращи се на 300 и 250 метра дълбочина.

Друга версия, която бе тиражирана по-рано, е, че повреда в трансформатор е причинила пожара.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на семействата на загиналите работници ще бъдат изплатени по 1 350 000 турски лири (около 75 000 евро).

Собственик на въглищната мина в Амасра е бизнесменът Мехмет Хаттат, чието име фигурирало в досиетата “Пандора”, както се нарича скандалното разкритие за укривани милиарди на различни личности по света, за да избегнат плащането на данъци, съобщи Хаберлер. Хаттат бе посочен в класацията на сп. „Форбс“ през 2018 г. сред доларовите милиардери на Турция със състояние от 1,4 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки