Защо преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е такъв проблем

OFFNews 06 декември 2017 в 12:25 10650 1

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. 

Защо решението на Тръмп е толкова спорно обяснява Live Science.

Израел приема Йерусалим за своя столица, но в същото време Палестина приема Източен Йерусалим за палестинска територия, окупирана според палестинците от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците приемат Източен Йерусалим за столица на своята държава. 

Съветът за сигурност на ООН смята Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

В телефонен разговор с Тръмп палестинският президент Махмуд Абас е заявил, че решението САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел може да провали деликатния мирен процес между Израел и Палестина и да доведе до тежки последици за бъдещата стабилност на региона и на света като цяло, съобщава PNA. 

Намерението на Тръмп предизвика бурна реакция и критики от страна на международните лидери. Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че преместването на посолството ще подкопае усилията на американската администрация да възстанови мирния процес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази тревогата си от решението на Тръмп и заплаши да скъса дипломатическите си отношения с Израел. Френският президент Еманюел Макрон пък подчерта, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен от израелците и палестинците. 

Върховният съд и парламентът на Израел са разположение в Йерусалим, което прави града законодателната и съдебната столица на Израел, докато палестинският парламент в момента се намира в Рамала. Палестинските власти обаче са категорични, че няма да има палестинска държава без Източен Йерусалим като нейна столица. 

Заради неясния статут на Йерусалим при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив. 

През 1995 г. обаче САЩ приеха специален закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 г. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигнаха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца. 

Доналд Тръмп подписа решение за отлагане на 1 юни, като обяви, че прави това, за да "увеличи максимално шансовете за постигане на споразумение между Израел и палестинците". В изявлението на Белия дом тогава се казваше, че преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим не само предстои, но и е неизбежно. 

"Въпросът не е дали това ще се случи, а кога", се казваше в изявлението. 

Крайният срок за решението дали да бъде отложено за пореден път решението за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим изтече на 3 декември. 

Очаква се по-късно днес Тръмп да направи изявление, в което да обяви решението си по въпроса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови