Защо им е на рускините да празнуват 8 март?

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 17:02 6561 5

Тази снимка беше разпространена днес от пресцентъра на МВР - Москва

В Русия и още няколко държави, главно от бившия "социалистически лагер", 8 март се отбелязва като Международен ден на жената. В СССР 8 март придобива своята съвременна окраска чак през 1966 г., след като Президиумът на Върховния съвет го обявява за неработен ден. С времето първоначалният революционно-политически нюанс на 8 март избледнява и руснаците вече го помнят главно като "Ден на жената", уточнява московската редакция на Радио Свобода.

Пред медията известният руски психолог Олга Маховская припомня, че 8 март принадлежи към "онези дежурни празници, за които хората вече са забравили защо се празнува".

В Русия жената престана да бъде "жена-ударничка", смени се моделът на женското поведение. И бих казала: оптимистичният колективизъм се трансформира в песимистичен индивидуализъм. Защото съвременната рускиня се чувства изгубена, ненужна - и в обществото, и в личностен план. И в този контекст празникът изглежда като вариант на психологическо "насилие сред цветя", мимози и лалета. Защото си длъжна, защото си длъжен да отдадеш дан на традицията! И това става не защото си различна, умна, красива и успешна, а защото така се прави, винаги така се прави. Традицията винаги провокира скепсис, коментира Маховская.

Мисля, че съвременната рускиня живее в състояние на някаква шизофрения. От една страна тя е силно повлияна от индустрията на блясъка, на козметичната и парфюмерийната промишленост - изискванията към външния вид днес са доста високи. А за рускините винаги е било важно да изглеждат добре! От друга страна съвременната идеология на Кремъл предпоставя жената да се труди както в съветските времена. А младите жени днес много добре знаят, че не искат да се бъхтят като техните майки и баби. Те видяха и разбраха, че това не се възнаграждава - отива си и красотата, и здравето. Просто така си минава животът, без никакви радости. Ето защо в постперестроечното време се промени и моделът на женско поведение, казва Олга Маховская.

Според нея и до днес са актуални трите архетипа на руската жена, дефинирани от културолога Юрий Лотман: жената-героиня, ударничката, която отстоява обществените интереси - тя е "ехо" още от патриархалните времена, днес просто е мимикрирала в businesswoman; вторият типаж е на куртизанката, която успява да заплени мъжете и да ги използва за своите интереси; третият архетип е на "нещастната жена", която живее и умира с нагласата, че "всичко отива на зле" - днес тя само изглежда амбициозна, очакваща някаква позитивна промяна, която ще дойде отвън, но всъщност е с ниска самооценка и нещастна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 10:10

Стефан, просълзи ни.

09.03 2016 в 09:39


Вчера минах през цяла България в двете посоки. Такова масово мъкнене на цветя от сутринта, и препълване на кръчмите с празнуващи, сигурно няма и в Русия. Не е било от социализма. Най ме учуди масовостта на очевидното празнуване на ученичките. Демек младите.
Единствения извод до който стигнах е, че догодина това ще е още по-масово, и ще стигне до истериите на всички съвременни уж традиционни празнувания, които са просто повод за задължителни търговски вакханалии.
Пазарна икономика, мамка и. Пазарни празници. Пазарни чувства.

09.03 2016 в 08:57

Ебати простотията, дето сте създали. Дори няма името на аФтора, а само безличното ОФФневс. Айде сега на мястото на "рускинята" сложете "българката", "румънката", "полякината" и т. н.
Деба и журналистиката, деба сбъркана !

08.03 2016 в 21:19

Няма ги вече онези рускини от Седемдесетте с розови кюлоти...
Когда от група не делилис и все они бъили учителници из Москвъи. Извинявайте дорогие мои за плохия Рускои но нямам еръи на клавиатурата. Какой срам!

08.03 2016 в 17:18

Е как защо!? За да се напият! хаха ..ае наздраве с празника на всички хубави рускини!