Защитниците на Харковска област излязоха на границата с Русия, рапортуват на Зеленски

OFFNews 16 май 2022 в 09:40 14160 9

Граничният стълб при границата с Русия в Харковска област

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Бойци от Териториалната отбрана и граничари рапортуваха на президента Володимир Зеленски, че са изтласкали окупатора от Харковска област зад граничната линия с Русия.

Символичен успех на линията на фронта в Харковска област постигна украинската армия, след като успя да изтласка руските войски от територията на областта зад държавната граница с Руската федерация.

В контраофанзива в неделя украинците излязоха на граничния рубеж, а Министерството на отбраната показа запис, представящ голяма група украински военнослужещи – граничари и бойци от Териториалната отбрана, доброволци от Харковския район, които монтират граничен стълб в синьо-жълтите цветове на Украйна.

„Г-н президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, рапортуваме, че днес, 15 април (вероятно грешка на езика, 15 май, б. р) 227-ми самостоятелен батальон на 127-ма самостоятелна бригада на Териториалната отбрана на Украйна излезе на граничния рубеж, на разделителната полоса с Русия, страната окупатор. Достигнахме, г-н президент, ние сме тук! С нас са граничарите. Предаваме им зад нашия гръб граничния знак 901/1.“

През последните дни украинското командване съобщаваше за контраофанзива в тази част на фронта и за постепенното изтласкване на руснаците от Харковска област. Русия вече изтегли частите си от северна Украйна, след като армията й беше спряна в марша й към Киев. В момента Москва концентрира офанзивата си в районите на Донецк и Луганск, където проруските сепаратисти контролират част от териториите още от 2014 година.

Излизането на граничния рубеж има огромно символично значение за бойния дух на украинската армия и за поддържане на духа на украинците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

16.05 2022 в 15:01

Като гледам какво пише този Пернишки катил, и се сещам за лафа, че най-големия ускорител на елементарни частици в света бил в България. Магистралата София-Перник.

1767

8

fiki

16.05 2022 в 12:13

не е, само лъжат, слушай си кремъл, всъщност рашистите нямат и една загуба и са почти превзели Киев, западните медии ви мамят с грийнскрийни и дийпфейкове!1
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки