Защитникът на Киев ген. Олександър Сирски укрепва защитата на фронтовата линия в Бахмут и Соледар

Красимир Крумов 09 януари 2023 в 09:02 4392 1

Олександър Сирски

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Ген. Олександър Сирски е обсъдил с командирите на място укрепването на отбраната на фронтовата линия в района на Бахмут и Соледар.

Командващият сухопътните войски на украинската армия ген. Олександър Сирски е инспектирал фронтовата линия в Бахмут и Соледар и е обсъдил с висши офицери нейното укрепване, съобщи говорителят на Източната група войски на ВСУ полк. Сергий Череватий. Сирски е военноначалникът, на когото се приписва авторството на стратегията за защитата на Киев и отблъскването на руснаците след нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари. Снимки от визитата на генерала сподели във фейсбук 10-та самостоятелна планинска щурмова бригада на ВСУ.

„Днес командващият Източната група генерал-полковник Александър Сирски посети позициите на частите и подразделенията, защитаващи подстъпите към Бахмут и Соледар. Той се запозна с актуалната оперативна обстановка по тези направления, оцени ситуацията в най-напрегнатите участъци на фронта, обсъди с командирите необходимите мерки за укрепване на нашата отбрана. Също така командирът се срещна в неформална обстановка с украинските защитници и поощри редица военнослужещи за образцово изпълнение на служебните задължения“, каза полк. Череватий.

Сред бойците, на които ген. Сирски е връчил военни отличия е военният медик Дарина, която ежедневно спасява животи на украински военнослужещи и цивилни граждани на най-горещото направление на фронта – Соледарското.

Основната цел на Сирски, обаче, наред с повдигането на бойния дух на войската са били конкретно военно-тактически задачи, които командирът на сухопътните войски е обсъдил с командирите на място. След като се запознал с обстановката генералът дал конкретни указания и практически препоръки за укрепване на отбраната. Според президента Володимир Зеленски, който също коментира визитата, Сирски е разговарял в района на Бахмут за прехвърлянето на допълнителни бойни единици и за засилен огън срещу окупаторите.

Руската команда към войските на Кремъл беше превземане превземането на Соледар и обкръжаването на Бахмут до 26 декември, но това не се случи въпреки руското превъзходство в сили и средства.

През изминалата нощ бойци от граничните войски на Украйна са превзели контролирани от руската армия укрепени позиции близо до Бахмут, съобщи в понеделник сутринта пресслужбата на Държавната гранична служба на Киев. „През нощта руснаците се опитаха да си върнат загубената позиция, но напразно. Окупаторите са отблъснати. В близък бой нашите военнослужещи ликвидираха 18 нашественици, други 24 бяха ранени, се казва в съобщението.

Защитникът на Киев ген. Олександър Сирски е архитект и на Харковската настъпателна операция. Във военната си биография ген.-полковник Сирски е записал успешното изтегляне на украинските военни от Дебалцево през 2015 година и организацията на отбраната на Киев в първите дни на пълномащабното руско нахлуване в Украйна на 24 февруари т. г. За битката при Дебалцевския плацдарм, когато прикрива изтеглянето на ВСУ на Украйна генералът е награден с ордена „Богдан Хмелницки“ III степен. За отбраната на Киев получава нов орден – „Богдан Хмелницки“ II степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

09.01 2023 в 09:31

Господ здраве да им дава на тези момичета и момчета, наистина смятам, че те защитават не Украйна, не Европа, а целия световен правов ред! Мисля, че е неуместно тук за изографисам една цветиста/цветуща пЦувня за управляващите у Бг-то...
 
X

Да помогнем на украинските деца!