Защитете децата ни, а не оръжията! Десетки хиляди на протести в САЩ

OFFNews 12 юни 2022 в 08:07 3314 1

Протест срещу свободната употреба на оръжия в САЩ

Снимка Getty Images

Защитете децата ни, а не оръжията - пише на плаката на жената, която протестира в Орландо, Флорида срещу свободната употреба на оръжията в САЩ.

Кръвопролитните стрелби с десетки загинали и ранени в САЩ през последните седмици изкараха десетки хиляди хора на протести с искане за по-строги правила за употребата на огнестрелни оръжия. Най-големите демонстрации бяха във Вашингтон и Ню Йорк, съобщава БНР.

19 деца и двама възрастни бяха убити при стрелбата на 24 май в началното училище "Роб" в Ювалди, Тексас. Дни по-рано в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк бяха убити 10 души.

"Защитете децата ни, а не оръжията" и "Страхът няма място в училищата" бяха част от лозунгите на плакатите.

Контролираната от демократите Камара на представителите прие тази седмица широк пакет от предложения, който включва повишаване на възрастта при закупуване на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години, но партията не разполага с необходимите 60 гласа, за да го прокара в Сената. Противниците на по-строгите правила обаче често представят масовите стрелби като проблем на психичното здраве, а не на режима за продажба на оръжията, коментира АФП.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи протестите и призова Конгреса да "приеме разумно законодателство за безопасност на оръжията".

Въпреки това шансовете за законова промяна вероятно ще бъдат отхвърлени от републиканците, прогнозира Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

12.06 2022 в 11:24


Има нещо объркано там.На 18 години можеш да си купиш тип Калашник,но можеш да си поръчаш в кръчмата пиене на 21 години,Странна работа. ;))
 
X

Да помогнем на украинските деца!