Заподозрян за убийството в Кемниц е търсил убежище в България

OFFNews 30 август 2018 в 21:12 4337 1

Снимка Reuters

Иракчанинът, заподозрян за убийството, предизвикало вълна от протести в германския град Кемниц, е търсил убежище в България, съобщи в. "Ди Велт", цитиран от БГНЕС.

35-годишен германец почина, след като беше намушкан с нож в Кемниц. Полицията арестува един иракчанин и един сириец, които са заподозрени като извършители. В резултат в Кемниц се стигна до сблъсъци между крайно десни и крайно леви демонстранти. 

22-годишният Йосиф. А. е задържан заедно с 23-годишния сириец Алаа С. за нападението срещу германец в Кемниц.

Според говорителя на Административния съд в Кемниц иракчанинът трябвало да бъде депортиран в България на 13 май 2016 г., но това не се случило. 

Срокът за връщането му бил удължен с 6 месеца, като през това време властите трябвало да вземат решение за връщането му. 

Според Дъблинското споразумение отговорна за статута на бежанците е Държавата членка, в която бежанецът е регистриран за първи път. В случая отговорна за статута на заподозрения за убийство иракчанин е България, пише "Ди Велт".

През 2016 г. германските власти са установили 4899 т.нар. търсещи убежище в България. Българските миграционни власти са потвърдили своята отговорност за 2643 от тях, но фактически само 95 са върнати в България, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови