Започва изпускането на вода от авариралата АЕЦ "Фукушима"

OFFNews 22 август 2023 в 09:45 1016 0

АЕЦ

Снимка Pinterest

АЕЦ "Фукушима"

В четвъртък ще започне изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ "Фукушима", заяви японският премиер Фумио Кишида. Това ще се случи само ако метеорологичните условия го позволяват, предаде БТА.

В началото на юли надзорният орган на ООН одобри плана на Япония за изпускането на радиоактивна вода в океана от сериозно повредената от цунами през 2011 г. атомна електроцентрала "Фукушима" въпреки съпротивата на Китай и Южна Корея.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще има "незначително радиоактивно въздействие върху хората и околната среда". 

През 2011 г. цунами, предизвикано от земетресение с магнитуд 9.0, наводни три реактора на атомната електроцентрала, като инцидентът се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил. Тогава повече от 150 000 души са евакуирани от забранена зона около централата.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции, но тя продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Планът на Япония провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай, който миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

Японската риболовна индустрия се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика