Започва делото срещу атентатора от маратона в Бостън

ОFFNews 05 януари 2015 в 12:06 3147 1

Джохар Царнаев

След близо 19 месеца от кървавия атентат на маратона в Бостън, делото срещу атентатора Джохар Царнаев ще започне, пише Си Ен Ен.

На 15 април 2013 г. Джохар и брат му Тамерлан извършват атентат по време на ежегодния бостънски маратон, ранявайки над 260 души, като и отнемат живота на други трима трима.

По-големият брат Темерлан Царнаев ба заловен 4 дни след атентата и убит от полицията. Джохар пък бе ранен тежко и се възстановяваше до началото на юни 2013-та.

Един от най-големите проблеми в началото на делото е изборът на съдебно жури. Прокурорите и защитата на Царнаев трябва да избират измежду 1000 души, които да решат съдбата на етническия чеченец.

Защитата на Джохар пък ще се опита да смекчи бъдещата присъда с доводите, че той е бил жертва на манипулация от страна на брат си Темерлан.

Въпреки че в щата Масачузец смъртното наказание е премахнато преди три десетилетия, прокурори искат именно такава присъда заради престъпленията на Джохар.

Адвокат на Царнаев е известната Джуди Кларк, която е позната от на широката общественост от знакови и важни дела.

Кларк неколкократно се опита да изведе делото извън Бостън, като мотивите ѝ бяха, че той няма да получи честен процес в града, но от съда отказаха това нейно искане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews