Заплаха от Северна Корея за нов шпионски сателит събра Китай, Япония и Южна Корея

Трите държави ще подобрят тристранното си сътрудничество, а лидерите им ще заседават заедно редовно

OFFNews 27 май 2024 в 07:54 3408 2

Снимка БТА/АП

Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха в Сеул за първата си тристранна среща на върха. Това се случва за пръв път от близо пет години. Новината за срещата дойде часове, след като Северна Корея обяви намерението си да изстреля нов шпионски сателит.

"Всяко изстрелване, използващо технология за балистични ракети, би нарушило множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и би подкопало регионалния и световния мир и стабилност", заяви южнокорейският президент Юн Сук-йол в речта си при откриването на срещата, преди да проведе разговори с китайския премиер Ли Цян и японския му колега Фумио Кишида, предаде Франс прес. 

В отговор Ли Цян призова Южна Корея и Япония да отхвърлят всякакъв "протекционизъм" и отделяне от Китай, съобщават китайски държавни медии. Икономическите и търговските въпроси не трябва да се превръщат в политически игри или в проблеми на сигурността, добави той, цитиран от Синхуа.

В речта си на тристранната среща на върха в Сеул китайският премиер Ли Цян призова за цялостно възобновяване на сътрудничеството между Китай, Япония и Южна Корея с "открито отношение и прозрачни мерки", предаде той заяви, че отношенията между Китай, Япония и Южна Корея не са се променили въпреки "дълбоките глобални трансформации".

По време на срещата китайският премиер Ли Цян призова всички страни към "сдържаност" на Корейския полуостров.

След края на срещата японският премиер Фумио Кишида заяви, че трите държави са се обединили около важността на денуклеаризацията на Северна Корея. Те са се споразумели да подобрят тристранното сътрудничество.

Решено е редовно да се организират подобни тристранни срещи, каза южнокорейският президент Юн Сук-йол. На свой ред Кишида подчерта, че стабилността на Корейския полуостров е "общ интерес" за трите азиатски държави.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    2

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 09:43

    Комита,

    Има и по-лошо - да застраши други сателити в орбита с останките си.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kessler_syndrome

    11024

    1

    Комита

    27.05 2024 в 09:05

    Единствената заплаха тук е, че непотребното железо може да падне и да утрепе некой в Сеул или Токио.

    https://i.natgeofe.com/n/7e04f44e-d762-459c-b0a8-3b925e572a13/76991.jpg
     
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО