Западните санкции удариха по крематориума във Воронеж, счупила се пещта от Чехия, части няма

OFFNews 08 ноември 2022 в 19:54 2787 3

Крематориумът във Воронеж

Снимка Седем на седем. Хоризонтална Русия

Високотехнологична апаратура изчислява времето и температурата за кремация, а за високите технологии има санкции.

Във Воронеж заради Западните санкции срещу Русия е затворил врати единственият крематориум в Черноземието, както наричат региона. Модерното съоръжение за кремиране на покойници беше открито през януари 2020 година, но е успяло да поработи по-малко от три години, съобщи в канала си в Телеграм руското издание „Седем на седем“.

Според воронежкия портал причина за спирането на крематориума, който е разположен на територията на Югозападните гробища в града е в проблем с пещта.

„Счупи се, а части за нея не може да бъдат купени заради санкциите“, разказали пред журналистите от „Седем на седем“ във Воронежкото погребално бюро. Местни специалисти и представители на чешката фирма производител Tabo CS се опитвали да ремонтират оборудването, но засега няма прогноза кога ще може да бъде пуснато отново в действия.

След нахлуването на Кремъл в Украйна Европейският съюз забрани вноса в Русия на европейско оборудване за високотехнологичния сектор. Крематориумът във Воронеж се оказало, че работи точно с такъв тип оборудване. Човешкото участие в работния процес е минимално – ръчно единствено се натоварва ковчегът. След това вече специални високотехнологични механизми самостоятелно определят температурата на изгаряне и времето за процедурата, в зависимост от габаритите на тялото на покойника, разкриват ненужни подробности от погребалната агенция. Всичко се отразява на монитора на компютър и сега точно заради тези технологии цялото съоръжение се сблъсква със санкците на Запада.

На конкурса „Руски проект“ крематориумът във Воронеж, проектиран от дизайнерите Павел Стефанов и Олга Яковлева беше признат за най-добрия архитектурен проект на 2020 година за обект с обществено предназначение. Инвеститор е градското предприятие „Воронежко погребално бюро“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

08.11 2022 в 23:07

Да почнат да ги хвърлят в реката, по стара тяхна си традиция. :D

2550

2

alfakentavur

08.11 2022 в 20:03

Да си закарат мобилните рашистки крематориуми там.

3767

1

Име на профила

08.11 2022 в 20:03

Нищо, да върнат един от специалните им тирове от тила, проблем - решен.