Залужни награди с автомат M4 легендарния ефрейтор Зубарьов, отблъснал руския противник в близък бой

Красимир Крумов 27 март 2023 в 17:50 5514 2

Снимка Валери Залужни

Зубарьов с главнокомандващия Залужни и новия автомат на фона на знамето на "Динамо" - Киев.

Главнокомандващият на ВСУ генерал Валери Залужни лично връчи наградно оръжие и почетния знак „Златен кръст“ на украинския боец Руслан Зубарьов. Името на Зубарьов стана легенда в Украйна след като на 16 февруари в боевете при Сватово войникът от 22-ри батальон на 92-ра механизирана бригада с позивна „Хижаря“ успя в близък бой да отблъсне превъзхождащи го сили на противника.

21-годишният пехотинец със звание старши войник, което отговаря на ефрейторската нашивка, лично ликвидирал няколко руски войници и бойна машина БМП-2 от разстояние около 5 метра.

След героичния случай в интервю Зубарьов разказа подробности за сражението и сподели и мечтата си, да има карабина калибър 5,56. Мечтата му се сбъднала – лично главнокомандващият Залужни му връчил автомат М4 калибър 5,56. За награждаването съобщи генералът, който сподели в Телеграм и видео от боя. Записът е направен от самия боец с нашлемна екшън камера.

Зубарьов бил в окопа заедно с друг украински боец, когато буквално пред тях се появили сили на противника. „В началото се шашнах. После, да са минали 10 секунди или по-малко, успях да се концентрирам, в глава си съобразих, че ако не направя нещо, всичко ще е много печално. И му казвам (на другия боец, б. р.), донеси РПГ и той докато влезе вътре в блиндажа, викам, ще включа и камерата, такъв момент, задължително трябва да го запиша. Навеждам се в окопа, включвам камерата, почва записът, подава ми РПГ-то“, разказва в интервю за Юрий Бутусов Зубарьов.

От другата страна стрелят с 30-милиметрово оръдие от БМП-2, на не повече от 5 метра. Зубарьов се повдига и стреля с РПГ. „Уцелих го (БМП-то, б. р.), но то нещо не почувства удара“. Противникът произвел втори изстрел и спрял. Ефрейторът взел автомата, погледнал към фланга, за да не го обкръжат, от лявата страна един се опитвал да го заобиколи, вижда се на видеото. Руснакът е ликвидиран на 3 метра от окопа на Зубарев. Нататък се появили други трима-четирима войници.

Видеото е интересно от друга гледна точка. Един от кадрите е запечатал руски войник с автомат „Калашников“, образец 1974 година с магазин от ръчна картечница, но това, което прави впечатление е, че противниците са без каски, само с шлемофони. Това, че двама бойци са повалени не спира останалите руснаци, чуват се виковете им „да вървим, да вървим“ (напред, б. р.). От БМП-2 излизат 12 души, толкова преброил ефрейторът.

В кадрите от боя се вижда бойният другар на Зубарьов, който стои в окопа и не се включва в боя, което донесе коментари от потребители на социалните мрежи с обвинения, че е останал в окопа и не е помагал.

„Първо да кажем, че той е новобранец, почти 3 години след мен. Аз на неговото положение преди три години, не знам дали и патрони щях да мога да подавам. Той, на практика, беше за първи път в окоп (боецът бил и за първи ден на фронта, б. р.). Беше получил и контузия на всичко отгоре, шум в ушите, свистене, не разбираш какво се случва. Изплаши се, също, и аз се изплаших, но въпреки всичко той изпълняваше всичко, което му казвах и му казвам огромно „Благодаря“. Когато други пишат, че, ако не беше той, нямаше да успея, аз се съгласявам напълно. Както са си в укритието всички боеприпаси, докато отида аз да ги взема, да ги намеря, да изляза, не се знае какво щеше да е станало вече. А така аз наблюдавах, а той търсеше каквото трябва“, описва ролята на бойния си другар ефрейторът.

След подвига му разписали отпуска, предложили го за награда, а Бутусов го попитал миналата седмица са какво може да му бъде полезен той или зрителите. „Имаш ли мечта, която да ти сбъднат тези, които са ти благодарни за подвига“. Зубарьов разказал, че е решил да си окомплектова напълно ново снаряжение, имал вече почти всичко и искал да си купи винтовка AR-15 или нещо друго калибър 5,56, но се оказало, че по законите на Украйна няма право, защото е само на 21 години (изискуемата възраст за такъв вид оръжие е 25 години). „И така, грубо казано, моята мечта пропадна, ще изчакам 4 години, може да ми разрешат“, казва боецът. Не се наложи да чака, в понеделник мечтата все пак се сбъдна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

29.03 2023 в 10:03

Ей, разсипаха децата тия изроди, Путлер е за публична екзекуция!
Това хубаво момче вместо да учи и да търчи по гаджета стреля с РПГ по други такива момчета и мечтае за качествено, оръжие, Ужас, а Господ Бод е благ и човеколюбец...

345

1

Джендо Джедев

27.03 2023 в 22:38

Обаче има и red dot на оръжието. Супер!
 
X

Да помогнем на украинските деца!