Захариева: Демократични и сигурни Западни Балкани са важни за ЕС

OFFNews 15 февруари 2018 в 13:55 3652 1

Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са важни не само за страните тук, но и за ЕС. България счита, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, но едва тогава, когато те са готови за това.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи "Гимних" в рамките на българското европредседателство. 

"Много съм радостна, че днес ще посрещна моите колеги в София – в този красив град. Имаме много важен дневен ред, който ще започне със Западните Балкани – един от най-важните приоритети на българското председателство и тяхната перспектива. В контекста на стратегията на ЕК, която излезе на 6 февруари, ще имаме възможност да я обсъдим и да начертаем бъдещето пред нашите приятели от страните от Западните Балкани"посочи Захариева.

По време на срещата ще бъде обсъдена още ситуацията в Сирия - в контекста на последното развитие там и в контекста на предстоящата конференция по въпроса през април в Брюксел, обясни министърът. 

Дневният ред завършва с обсъждане на въпроси, свързани със Северна Корея, в това число за диалога на Пхенян с Южна Корея около олимпиадата в Пьонгчанг.

Захариева коментира и казуса с името на Македония.

"Днес ще се видя с министъра на външните работи на Гърция, но позицията на България е ясна – това е двустранен въпрос между Скопие и Атина. Решението за името е важно за целия ЕС и се надяваме то да не създаде нови проблеми. Убедена съм, че моите колеги ще вземат най-доброто решение", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови