''Загубихме'': Пролятата в Афганистан кръв бе напразно

"Не мисля, че си струваше и един загубен живот от двете страни"

Ройтерс 21 юли 2021 в 15:07 10117 0

"Загубихме": Пролятата в Афганистан кръв бе напразно, казват някои американски ветерани."

Това е заглавието на репортаж на "Ройтерс", разказващ за края на един продължителен военен конфликт, завършил за САЩ преди две седмици с оттегляне от основната им база в Афганистан.

Джейсън Лили е морски пехотинец от силите за специални операции, участвал в множество сражения в Ирак и Афганистан по време на най-дългата война за Америка, пише "Ройтерс".

Снимка: Ройтерс

41-годишният Лили размишлява върху решението на президента Джо Байдън да прекрати американската военна мисия в Афганистан на 31 август, споделяйки, че обича своята страна, но изпитва отвращение към политиците. Не може да повярва колко кръв и пари за пожертвани. Негови другари са били убити и осакатени във войни, които според него могат да бъдат спечелени. Това го кара да преосмисли живота си и родината си.

"Загубихме войната на 100 процента, казва Лили. - Целият смисъл бе да се отървем от талибаните и не го направихме. Талибаните ще вземат властта."

Байдън казва, че афганистанският народ трябва да реши собственото си бъдеще и че Америка не трябва да жертва още едно поколение във война, която няма как да спечели.

Мериленд, Военновъздушна база "Андрюс", 14 юни 2021: Ген. Скот Милър от армията на САЩ, бивш главнокомандващ в Афганистан (дясно), с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк Мили при завръщането на Милър на 14 юли 2021 г. във военновъздушната база "Андрюс", Мериленд. Генерал Марк Мили се оттегли от поста си на 12 юли 2021 г. и предаде командните функции на ген. Кенет Маккензи, тъй като изтеглянето на американските военни от Афганистан продължава. Снимка: Getty Images

Атаките на "Ал Кайда" в САЩ от 11 септември 2001 г. подпалват близо 20-годишен конфликт, довел до смъртта на над 3500 загинали американски войници и техни съюзници, до смъртта на над 47 000 цивилни агфанистанци, убийството на поне 66 000 афганистански войници и до над 2,7 милиона бежанци от страната. Данните са от проекта "Цената на войната" към американския университет "Браун".

"Струваше ли си? Това е много шибан въпрос", казва Лили. Той е бил на фронтовите линии в Ирак и Афганистан почти 16 години.

Джейсън Лили

Казва, че заминал, вярвайки, че армията е там да победи врага, да стимулира икономиката и да подпомогне Афганистан като цяло. "Провалиха се", обобщава той.

"Не мисля, че си струваше и един загубен живот от двете страни", казва Лили, описвайки службата си по време на интервю в дома си в Гардън гроув, Калифорния.

Не само Лили анализира оттеглянето на САЩ след близо 20 години. Правят го много американци. Гледната точка на Лили и на други ветерани могат да дадат светлина върху цената на влизане в една война. Уроците от Афганистан трябва да бъдат научени, пише "Ройтерс".

Мнението на Лили обаче отразява само едната гледна точка. Друга част от ветераните, а и от американското общество, смятат, че войната е подобрила правата на жените в страната, а през 2011 г. довела до убийството на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Пакистан.

"Виестан"

Решението на администрацията на Байдън за изтегляне на войските от Афганистан среща подкрепа и сред демократите, и сред републиканците. В същото време, анкета на Ройтерс показва, че трима от 10 демократи и четирима от 10 републиканци смятат, че решението е грешно, а американските военни трябва да останат.

Лили, както и други морски пехотинци, служили в Афганистан, сравняват войната в Афганистан с Виетнам. Те твърдят, че двете войни не са имали ясна цел, а ожесточените сблъсъци са били срещу немилитаризиран враг.

Джордан Лейрд, 34-годишен бивш снайперист на морските пехотинци, както и други американски военни сравняват военните действия в Ирак и Афганистан с тези във Виетнам. Те наричат операциите в Афганистан "Виестан".

Лейрд, който сега инициира промяна за подобряване на грижите за ветераните, твърди, че по-тежко е положението на американските военни, завърнали се у дома със загубени крайници, които според него са забравени от страната "изцяло и напълно".

От октомври 2010 г. до април 2011 г. Лейрд е служил в долината Сангин в провинция Хелманд, една от най-оспорваните части на Афганистан. По думите му през първите три месеца 25 души от отряда му са били убити, а над 200 са били ранени. Най-добрият му приятел умира в ръцете му.

Лили пък казва, че докато е бил в Афганистан, е разбрал защо историците наричат страната "гробището на империите".

Великобритания напада два пъти Афганистан през XIX век и претърпява едно от най-тежките си военни поражения там през 1842 г. Съветският съюз окупира Афганистан от 1979 до 1989 г., капитулирайки след като 15 000 от руските военни са убити и десетки хиляди са ранени.

Лили твърди още, че е разочарован от американските военни правила в Афганистан и по-конкретно забраната за нощни нападения над талибаните.

"Работата на морските пехотинци не е да целуват бебета и да раздават флаери. Ние сме там, за да се борим. Не можем да направим и двете. Опитахме и се провалихме", твърди Лили.

Потърсени за коментар по повод критиките на Лили са и представители на Централното командване на САЩ. Към момента те не са отговорили на запитването на Ройтерс.

Лили твърди, че преломен момент за него е бил разговор с един затворник от талибаните, която му казал, че талибаните ще изчакат САЩ да загубят вяра във войната, точно както Съветския съюз, както и че знаят, че това ще се случи.

"Това беше 2009 г. Ето ни през 2021 г. и той беше прав. Защо загубихме вяра, момчета? Защо?", пита се Лили.

Завръщане от Афганистан

След завръщането си у дома Лили твърди, че не може да погледне американския флаг, тъй като се чувства предаден, че страната му е изпратила него и колегите му на непечеливша война. Той казва още, че се е срещал с няколко психиатри, но най-голямата подкрепа, която е получил, е от колегите му ветерани.

В момента Лили е вицепрезидент на фондация Reel Warrior, чиято мисия е да помогне на ветераните с повторното адаптиране към живота в САЩ.

Той заяви, че е разочарован, че САЩ изглежда не са научили уроците от войната във Виетнам, в която 58 000 американски войници бяха убити. Война, която не постигна целта си да спре разрастването на комунизма.

"Трябва да избягваме войната на всяка цена", каза Лили. "Не се втурвайте в ракетата на войната, в машината за правене на пари, договори. Много хора спечелиха много пари от това", категоричен е той.

Лили споделя още, че му е отнело години, за да се справи с гнева. Той казва, че е знаел с какво се захваща, но е искал да накара семейството си да се гордее, също както са се гордели с дядо му - ветеран от Втората световна война.

Друг от приятелите на Лили е ветеранът от Ирак и Афганистан Тристан Уимер. Преди снайперист и морски пехотинец, а сега основател на фондация "22 скока", Уимер цели да повиши осведомеността за многото случаи на самоубийства сред ветераните. Според Департамента по въпросите на ветераните през 2012 г., 22 американски ветерани извършват самоубийство всеки ден.

От Департамента заявяват, че са стартирали програмата "VA Solid Start", която ще гарантира, че ветераните ще имат достъп до помощ и редица услуги през целия им живот, включително в годините на служба и след завръщането им.

Уимер казва, че "по какъвто и начин да се измерва успехът на войната в Афганистан, това е безплодно усилие. Да се отървем от Ал Кайда или талибаните - не успяхме. Да постигнем мир и просперитет за афганистанския народ - не успяхме".

"В процеса ние пожертвахме много богатства, пожертвахме много време, пожертвахме много животи, не само американски, но на коалиционни партньори, и особено афганистански животи, като не постигнахме много. Това е наистина трудно за стомаха", обобщава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови