Всички американски военни напуснаха базата Багра в Афганистан

OFFNews 02 юли 2021 в 12:08 1783 0

Снимка wikimedia

Американските войски, включително военнослужещите от силите на НАТО, се изтеглиха днес от основната си база в Афганистан, предаде Ройтерс. 

Това се случва съгласно споразумение с талибаните, сключено още при управлението на президента Доналд Тръмп. В замяна на изтеглянето на американските войски, талибаните поеха ангажимент да предотвратяват всякакви международни терористични действия от афганистанска територия, а също така да започнат преговори с афганистанските власти.

Оттеглянето символизира край на военната намеса на САЩ в страната. 

Военновъздушната база "Баграм" се намира на 60 км северно от столицата Кабул и беше център на американските военни операции през последните близо две десетилетия. От нея войските на САЩ координираха въздушните си бойни действия и логистика.

Утре на специална церемония базата ще бъде официално предадена на афганистанското правителство.

Въпреки това командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Остин Милър "запазва целия си военен капацитет и всички правомощия да защитава силите", разположени в афганистанската столица Кабул.

Източници на Ройтерс твърдят, че по-голяма част от американските военни ще се изтеглят до 4 юли, а останалите ще продължат да охраняват посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови