Заев мисли за импийчмънт на президента Иванов

OFFNews 20 юни 2018 в 09:15 3115 0

Заев мисли за импийчмънт на президента Иванов

Македонският премиер Зоран Заев не изключва възможността за искане на отстраняване на държавния глава Георге Иванов. Поводът са намеренията му да откаже да подпише договора с Гърция за новото име на Македония.

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от в. "Вечер", съобщава БНТ.

Заев каза в предаване на телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов. "Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев, цитиран от "Вечер".

Част от нещата, които Заев прие в договора с Гърция, даже не са били поискани, твърди бившият премиер Никола Груевски във Фейсбук. В поста, цитиран от в. "Слободен печат", Груевски посочва, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ е водела преговорите за името с Гърция, строго придържайки се към резолюцията на ООН, и не е променила името и идентичността цели 11 години, а Заев е приел име "за обща употреба" и поправки в конституцията, които никога не са били предмет на преговорите преди това, казва Груевски и определя договора като "национална катастрофа".

Коментирайки член в договора, в който се посочва различното тълкуване на термините "Македония" и "македонски" в двете страни, Груевски посочва, че баща му, който е роден на 15 километра от днешната граница на гръцка територия, трябва да бъде част от гръцката история и идентичност, докато той самият, роден от тази страна на границата, няма такова право. "Кой е този учен, който превърна административната граница в историческа граница и граница на идентичността", пита бившият премиер.

Демонстрантите заявиха, че няма да се откажат от протестите против договора за промяна на името, пише в. "Нова Македония". И снощи граждани се събраха на протест пред парламента, за да изразят несъгласие с договора и да поискат оставка на правителството. Те скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците". На импровизирана трибуна някои от демонстрантите осъдиха намесата на полицията със сълзотворен газ на протеста преди два дни и заявиха, че са дошли на мирен протест да изразят недоволството си от договора. Демонстрантите обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови