Хиляди излязоха на протест срещу новото име на Македония (обновена към 18.00 ч.)

При подобен протест в Гърция се стигна до безредици

OFFNews 17 юни 2018 в 16:27 8306 2

Протест в Македония срещу новото име

Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ се проведе днес в македонския град Битоля. Протестът е срещу договора между Гърция и Македония, който по-рано в неделя бе подписан от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.

Денят и мястото на протеста не са избрани случайно - Битоля е "бастион" на опозиционната партия, а на тази дата се навършват 28 години от основаването ѝ. 

Според електронното издание "Курир" в протеста са се включили около 20 хиляди души - основно поддръжници и членове на партията, но също и граждани, които се противопоставят на политиката на управляващото правителство.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски произнесе реч гражданите, в която нарече подписаният договор "срамно дело", съобщава "Фокус".

„На този ден всички бяхте на историческата среща, когато бе формирана партията. Част от целокупната македонска беше с отворени очи и уши, на които се основава нашата партия. На този ден бяха създадени местните комитети на ВМРО-ДПМНЕ, независимата държава и собствена армия, валута и всичко, което значи суверенната държава. Уважение за гражданите, които тогава помогнаха за изграждането на самостоятелността на държавата. Също и за македонците, дали животите си за идеята за свободна Македония. Можем да изберем как да живеем, наясно съм, че очите на обществеността са насочени към нас заради всички злини, които замисля тази ненародна власт. ВМРО-ДПМНЕ вееше знамето и се сблъскваше с проблемите през това време. Ние вярваме в независима и свободна Република Македония“, заяви Мицковски, цитиран от "Фокус".

Той определи подписването на договора като "срамна капитулация на Македония".

„Това прелива чашата, не може повече така. Това са сериозни исторически времена. Покрай безпаричието, безработицата и лошите условия в здравеопазването и образованието, се сблъскваме с най-голямото предателство, което може да ни се случи. Подписаха договора за промяна на нашето конституционно име. Докато Заев се снима, на юг празнуват. Не спирайте да употребявате името Македония. Македония е основната причина за всеки наш ход и активност. Нашите предци са дали животите си за независима Македония.  Ето това е било борба за човешките права. Без разлика от етническата принадлежност, Македония създава мъченици и герои. ВМРО-ДПМНЕ е общ покрив, под който живеем всички“, каза още Мицковски.

Протестното шествие на опозиционната партия потегли с погребални песни и стихове от панахиди. Начело на протеста  беше поведен от транспарант с цитат от Тодор Александров: "Организацията е народът и народът е организацията". Те носеха и кръст, на който пише "Република северно от Македония".

Има и портрети на обвинените за нападението срещу парламента на 27 април Никола Митровски и Александър Василевски, които откакто се предадоха сами на полицейско-съдебните органи, са в ареста.

Демонстрантите оставиха кръста пред сградата на общинската организация на управляващия Социалдемократически съюз и продължиха към градския площад.

При подобен протест в Гърция днес се стигна до безредици и блокиране на пътища, съобщава БНР. Според националното радио протестиращи са блокирали пътищата в района на гръцкото село Псарадес. Полицията е спряла група протестиращи, които опитаха да достигнат до мястото на официалната церемония по подписването на договора между Гърция и Македония.

Общо 80 автобуса с протестиращи от Солун и други градове от Северна Гърция пристигнаха днес в района. Те шестваха, носейки символична бесилка и черни знамена като знак, че с действията си гръцкият кабинет погребва страната.

По данни на полицията, няколко стотин протестиращи в село Бигла са блокирали пътя към най-големия град в района на Флорина. По-рано до сблъсъци в района на селцето Писодери група протестиращи опита да пробие полицейския кордон, за да достигне до Псарадес. Органите на реда успяха да ги спрат със сила и сълзотворен газ.

______

С подписания днес договор се слага край на 25-годишния спор за името на Македония. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12138

2

Окомер

17.06 2018 в 22:11

На императора и султана им е нужна размирна Македония.

5800

1

Тито

17.06 2018 в 21:20

Желанията на македонците са големи ама възможностите им са малки . Лошото е че в този моент птичето е кацнало на рамото им а те му скубят перата защото не знаят каво става.