Заев и Ципрас номинирани за Нобелова награда заради договора за името на Македония

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 17:56 1453 0

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас са номинирани за Нобеловата награда за мир през 2019 г. заради подписването на историческото споразумение за новото име на Македония. 

Носителката на Нобеловата награда за мир през 2015 г., тунизийката Уидед Бишмауи, обяви номинацията в рамките на церемония в Университета ФОН в Скопие, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.

"Номинацията не е само за Зоран Заев и Алексис Ципрас лично, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и успех. Аз силно вярвам, че Македония, или нека кажа Северна Македония, и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще докажат на света, че всичко може да бъде решено чрез споразумение. Веднъж щом споразумението бъде ратифицирано, то ще изпрати силно послание, че диалогът е възможен", изтъкна Бишмауи.

На церемонията присъстваше също евродепутатът от управляващата в Гърция партия СИРИЗА Стелиос Кулоглу, който изрази подкрепата си към номинацията.

"Преспанското споразумение е единственото добро и позитивно нещо, което в момента се случва в Европа - континент, който е разделен и изправен пред редица проблеми", подчерта той той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови