Задържаха трима, готвели нападение срещу срещата на НАТО

Вероника Шербанова 20 май 2012 в 10:14 1180 0

Мъж загина след стрелба в МОЛ в Монтреал. Снимка: БГНЕС
Мъж загина след стрелба в МОЛ в Монтреал. Снимка: БГНЕС

Американската полиция осуети нападение срещу участници в срещата на НАТО. Задържани са трима заподозрени.

Чикагската полиция задържа трима американци, подготвяли нападение срещу предизборния щаб на Барак Обама, кмета Рам Еманюел, полицейски участъци, автомобили и други през нощта преди срещата на НАТО. Мъжете са арестувани в апартамент в квартал Бриджпорт в южната част на Чикаго.

Според органите на реда в момента на задържането им те са подготвяли коктейл Молотов. Тримата са идентифицирани като Брайън Чърч, Джаред Чейз и Брент Винсънт Бетърли. Мъжете остават в ареста, като са им повдигнати обвинения за притежание на експлозиви и конспирация за осъществяване на тероризъм.

Тримата младежи на възраст между 20 и 24 години твърдят, че са невинни. По думите им те пристигнали в Чикаго в края на миналия месец, за да участват в протестите, организирани на 1 май. Версията им потвърждава и мъжът, в чийто апартамент били отседнали – активистът Бил Василакис. Според него обвиненията срещу мъжете са изфабрикувани.

Адвокатите на арестуваните пък твърдят, че задържането на клиентите им е с цел да се сплашат протестантите, подготвящи различни акции във връзка със срещата на НАТО. Според тях коктейлите Молотов били донесени от агенти под прикритие, а младежите са станали жертва на заложения капан.

На срещата на НАТО, която започва днес, ще присъстват държавните глави на всички 28 страни членки и представители на други 22 държави партньори, участващи в международния военен контингент в Афганистан. Нашата държава ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

Това ще бъде първата среща в Съединените щати за последните 13 години, която се провежда извън Вашингтон. В дневния ред са включени три основни цели - формулирането на стратегията за следващата преходна фаза в Афганистан и потвърждаване на трайния ангажимент на НАТО към афганистанския народ, дискусия по темата "интелигентна отбрана", която включва всеобхватна сигурност в условията на значителни ограничения на бюджетите за отбрана и усилията за разрастване на ролята на НАТО като глобален център за партньорство в областта на сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови