Задължителнo призоваване, дажби за хранa, метростанции бункери: Германия чертае военновременен план

OFFNews 09 юни 2024 в 17:42 9103 1

Война

Снимка GettyImages

Военна повинност и метростанции, превърнати в бункери. За първи път след Студената война Германия актуализира плановете си за действие, ако избухне конфликт в Европа, като властите се позоваха на заплахата, представлявана от Русия, предаде Си Ен Ен.

Документът от 67 страници, известен като Рамкова директива за цялостна отбрана, е публикуван тази седмица. Той очертава пълната трансформация на ежедневния живот на германските граждани в случай на война.

Това е още един знак за това как Германия, която има твърда антимилитаристична позиция след Втората световна война, е била принудена да адаптира политика по сигурността след избухването на войната на Русия срещу Украйна.

В условията на военно време задължителната военна повинност ще бъде възстановена и квалифицирани работници на възраст над 18 години ще бъдат накарани да заемат определени работни места, включително в пекарни и пощенски служби. Лекари, психолози, медицински сестри и ветеринари също могат да бъдат пренасочени към военни и цивилни роли.

Ще бъдат въведени дажби за храна, за да се избегне недостиг. В случай на намаляване на хранителните доставки, правителството ще натрупа запас от хранителни продукти, за да осигури на гражданите "една порция топла храна на ден" за неопределен период от време. Федералните резерви ще включват храни като ориз, варива и кондензирано мляко.

Други ключови ресурси като бензин и петрол също могат да бъдат ограничени с купони, ако станат оскъдни. Планът очертава мерки за гражданска защита, включително трансформиране на метространциите в бункери и подготовка на болниците за приток на пациенти. Посочено е, че немските болници ще трябва да се подготвят за лечение на голям брой пациенти за дълъг период от време.

Разкривайки плановете, германският вътрешен министър Нанси Фейзер каза, че е необходимо нейната страна да се въоръжи по-добре на фона на руската агресия.

"Руската агресия напълно промени ситуацията със сигурността в Европа – на първо място сред нашите източни партньори от ЕС и НАТО, като например в балтийските държави, но също и поради хибридни заплахи като кибератаки, шпионаж и дезинформация тук. В допълнение към всички защитни мерки на нашите органи за сигурност и военно възпиране и отбрана, ние трябва да засилим още повече гражданската защита", каза тя.

Документът посочва още, че ако избухне война, германското население не може да разчита на бърза помощ, осигурена от правителството, поради възможността на голям брой места в страната да възникнат кризисни ситуации. Затова цивилните трябва да са готови да помогнат първо на себе си, както и да предоставят помощ на съседите, когато е възможно.

Препоръчва се мазетата, подземните паркинги и метростанциите да се използват като временни бункери, защото атаките може да са непредвидими и да няма време за бърза реакция и оповестяване със звуков сигнал.

Германските електронни и цифрови медии ще бъдат задължени по закон да споделят незабавно важна правителствена информация. Държавният телевизионен оператор на Германия Deutsche Welle ще бъде задължен по закон да предоставя на правителството информация относно часовете за излъчване, за обявяване на нови закони и разпоредби.

Властите ще имат правомощието да евакуират цивилни в определени райони, като семействата не трябва да се разделят.

Въпреки че се очаква германските метеорологични служби да продължат да работят дори в случай на извънредна ситуация, властите могат да забранят или ограничат публикуването на прогнози.

"Готови за война до 2029 г."

В сряда германският министър на отбраната Писториус  заяви, че "трябва да сме готови за война до 2029 г." Той добави, че не трябва да се вярва, че Путин ще спре с войната в границите на Украйна.

Представители от британското правителство също акцентираха върху необходимостта страната да се подготви за война. Бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс през февруари заяви, че "войната идва" във Великобритания до края на десетилетието, като призова за повече инвестиции в отбраната.

През последните седмици Русия отправи някои от най-острите си предупреждения към Запада досега заради това, че някои от съюзниците на Украйна дадоха разрешение на Киев да използва оръжията си за удари по ограничени цели в руска територия.

В сряда Путин описа предоставянето на западно оръжие като "много сериозна и опасна стъпка", която според него може да доведе до въоръжаване на враговете на Москва.

Руският лидер специално посочи разрива в отношенията на Русия с Германия, твърдейки, че появата на немски танкове в Украйна е шок за него и руснаците, тъй като "отношението към Германия в руското общество винаги е било много добро".

"Сега, когато казват, че ще се появят още ракети, които ще поразяват цели на руска територия, това, разбира се, окончателно разрушава руско-германските отношения", заплаши Путин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    09.06 2024 в 18:05

    Дайте си половината гърмила на Украйна сега (с които момчетата ще изрият орките), че да не ви се налага после да живеете по гореописания начин! (ジ) ✊
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II