Забраниха членовете на Конгреса на САЩ да влизат в Китай

OFFNews 29 ноември 2019 в 12:07 1910 0

Снимка pixabay

Китайското правителство е забранило на членовете на Конгреса на САЩ да влизат в страната, предаде ТАСС, цитиран от агенция "Фокус".

Официалният представител на Министерството на външните работи в Китай Ген Шуан съобщи, че членове на Конгреса, свързани със закона за демокрация и права на човека в Хонконг, са обявени за персона нон грата и ще им бъде забранено влизане в страната.

Според Шуан властите имат право да решат дали лицата ще могат да преминават границата. „Разбира се, че всички тези хора, обявени за персона нон грата, няма да могат да посетят Китай“.

Мярката идва след като САЩ приеха два закона в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг. Според единия Държавният департамент на САЩ трябва да установява дали Специалният административен район на Китайската народна република република разполага с достатъчна автономия, за да може да отговаря на специалните търговски правила на САЩ, официализиращи статута на Хонконг като глобален финансов център. Анализът ще се прави поне веднъж годишно. Подписан бе и закон, който забранява на САЩ в бъдеще да доставят сълзотворен газ, лютив спрей и гумени куршуми на полицията в Хонконг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови