За трети път руски съд налага глоба на Google, сега за 4,6 млрд. рубли

OFFNews 20 декември 2023 в 16:50 1154 3

Google

Снимка Архив

Таганският съд в Москва наложи на Google трета глоба в размер на над 4,6 милиарда рубли (около 51 млн. долара) за "системно непредоставяне на точна информация за специалната военна операция в Украйна, както и на забранена в Русия информация", съобщава ТАСС. 

Причината за глобата са клипове в YouTube, в които е публикувана "неточна информация за загубите на руската армия по време на СВО", информация за цивилни жертви и планове за използване на ядрено оръжие, допълва ТАСС, като се позовава на материалите по делото.

ИТ гигантът беше наказан от руски съд и за "съдържание, свързано с пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" и "екстремистки материали", публикувани в YouTube.

Google е първата международна компания, на която е наложена санкция за оборота в Русия - т.е. част от годишните ѝ приходи в страната. В края на декември 2021 г. същият Тагански съд в Москва я призна за виновна в многократно нарушаване на ограниченията за достъп до незаконно съдържание и ѝ наложи глоба в размер на 7,22 млрд. рубли, напомня Би Би Си.

В средата на юли 2022 г., т.е. след като войната в Украйна вече е започнала, съдът глобява Google с почти 22 милиарда рубли. Роскомнадзор, който подаде иска, обвини компанията в разпространение на неточна информация за руската инвазия и материали, "пропагандиращи екстремистки възгледи и идеология на терористични организации".

Така наложената сега глоба е значително по-малка от първите две. Но руските власти едва ли ще могат да съберат наложената глоба от Google, тъй като компанията няма юридическо лице в Русия. Руското дружество Google LLC беше обявено в несъстоятелност през октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

3

ob1

21.12 2023 в 00:54

Чакайте ся... колко са 4,6млрд рубли? Това са няколко камиона тоалетна хартия бре! Някъде към 2000 долара ли идват?

10298

2

AntiZ

20.12 2023 в 18:40

Ще глобят дедовия! Сигурно славейчето солавьов е бесен, че освен, дето му свиха къщурките в Комо, се видя как жена му сладко си живее не с какъв да е, а с травестит, с "жена" с чурка, ако ме разбирате. Google им виновен?!

345

1

Джендо Джедев

20.12 2023 в 18:26

Маша, може още да се диша в Рашка? ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!