Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

За пръв път от 30 години Франция има жена премиер

OFFNews 16 май 2022 в 21:15 3520 2

Снимка Getty Images

Елизабет Борн е новият премиер на Франция, назначена от президента Еманюел Макрон. Досега тя е оглавявала министерствата на труда, транспорта и екологията. 

За пръв път от 30 години насам жена получава този пост във Франция, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес досегашният премиер Жан Кастекс подаде оставката си, с което проправи пътя за обновяване на кабинета след преизбирането на Макрон през април.

61-годишната Борн ще бъде първата жена, назначена за министър-председател, след като Едит Кресон заемаше за кратко този пост по време на президентството на социалиста Франсоа Митеран в началото на 90-те години на миналия век. "Наистина беше време да има друга жена на този пост и знам, че г-жа Борн е забележителен човек с много опит. Мисля, че това е много добър избор", каза Кресон пред френската телевизия BFM.

За кратко Борн беше министър на околната среда през 2019 г., когато прокара политики, съдействащи за използването на велосипеди.

След това тя пое ръководството на Министерството на труда и отговаряше за преговорите с профсъюзите, които доведоха до намаляване на обезщетенията за безработица. Докато е на този пост, безработицата във Франция спадна до най-ниското си ниво от 15 години насам, а младежката безработица - до най-ниското си ниво от 40 години насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

16.05 2022 в 22:14

Министерство на народното здраве предупреждава:
Невнимателната геронтофилия може да ви доведе до некрофилия.

...и пак е по-малко срамно от путинофилията :)))
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews