За два дни 7 чешки банки и Пражката фондова борса станаха жертва на руски кибератаки

OFFNews 31 август 2023 в 18:15 2224 0

банки

Снимка Getty images

Хакери атакуват чешките банки заради подкрепата за Украйна.

Още две чешки банки се оплакаха от технически проблеми. По-рано се появиха съобщения, че руски хакери, които се противопоставят на чешката подкрепа за Украйна, стоят зад атаките срещу пет банки и Пражката фондова борса. Имаше прекъсвания на онлайн банкирането и сайтовете. За неизправности съобщиха Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank и Fio banka.

Говорител на Чешката банкова асоциация обяви, че банките са станали жертва на кибератаки, които се разследват от чешката Национална служба за киберсигурност и информационна сигурност.

"Това са DDoS атаки, които са засегнали достъпността на някои системи на тези институции. Сътрудничим си със засегнатите организации и им оказваме максимално съдействие за разрешаване на ситуацията", заяви говорителят на дирекцията Ева Райлихова пред Чешката информационна агенция, цитирана и от Би Би Си.

Експертите подчертават, че финансите на клиентите на трезорите не са изложени на риск, единственото усложнение за тях е временно нефункциониращият уеб достъп до банковите услуги.

Днес австрийските банки Raiffeisenbank и Moneta Money Bank също съобщиха за подобни технически проблеми, въпреки че все още не е ясно какво точно е причинило смущенията - същите DDoS атаки или намеса от друг вид.

Пражката фондова борса обяви, че кибератаките срещу нейния сайт са продължили и днес сутринта. Предишния ден говорителят на борсата Иржи Коварик каза, че търговията не е прекъсвана, но данните за борсовия индекс са били публикувани със закъснение от няколко часа.

Чешки медии, позовавайки се на експерти, сред които специалист по киберсигурност от чешкия клон на PriceWaterhouseCoopers, съобщиха, че зад кибератаките срещу банките стои руската хакерска група NoName057(16). Тя поиска финансовите институции да спрат да участват в набирането на средства за украинската армия.

В Чешката република набирането на дарения за Украйна от началото на конфликта придоби сериозен мащаб. Появиха се специални групи за краудфъндинг, като например "Подарък за Путин", която събра пари за покупката на ракетни установки, противовъздушни системи и танк Т-72. Даренията могат да се изпращат по интернет или чрез банкови приложения.

"В този случай групата NoName057(16) действа по политически причини и изисква от институциите да спрат да подкрепят Украйна", казва експертът по киберсигурност на PwC Марек Ниджедли. - При този тип атаки няма нужда да се притеснявате за парите си и няма причина за паника. Единствената негативна последица от този вид атака е нефункциониращият уеб достъп за клиентите на банките, но те могат да се справят с това и скоро всичко отново ще бъде наред. Нападателите искат да всеят паника, да привлекат внимание, да плашат хората, че са в опасност. В действителност обаче няма нужда да се притеснявате."

NoName057(16) общува предимно чрез Telegram, има основен рускоезичен канал с повече от 20 000 абонати, както и англоезичен, и предлага на доброволци да участват в проекти на DDosia, чрез които могат да се включат в кибератаки.

"От началото на войната в Украйна наблюдаваме увеличаване на DDoS активността чрез зловредния софтуер Bobik, така че заразените жертви не са знаели, че компютърът им участва в DDoS атаки", казва Мартин Хлумецки от компанията за киберсигурност Avast Threat Labs. - Групата NoName057(16) обаче е променила философията си и публично насърчава хората в социалните мрежи да изтеглят софтуера DDosia, за да атакуват сайтове с антируско и русофобско съдържание."

Според него атаките ще имат минимално въздействие върху финансовия сектор, тъй като не са сериозни и всеобхватни.

Томаш Затек, ръководител на банковата компания Citadelo, смята, че е необичайно хакерите синхронно да атакуват пет чешки банки. Според него атаката може да е параван за съвсем други, по-сложни кибератаки, докато ИТ отделите на банките са заети с DDoS атаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика