WSJ: Патрушев е организирал убийството на Пригожин

Плановете започнали, след като Пригожин в пряк текст се оплакал на Путин от недостига на боеприпаси

OFFNews 22 декември 2023 в 14:00 8961 1

Отломки от самолета на Пригожин

Снимка Виталий Шустров/ТАСС

Отломки от самолета на Пригожин

Убийството на основателя на ЧВК "Вагнер" и т.нар. "готвач на Путин" Евгений Пригожин, е било организирано от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, твърди американският вестник Wall Street Journal.

Патрушев е започнал да предупреждава руския президент Владимир Путин за заплахата от нарастващото влияние на Пригожин още през лятото на 2022 г., пише вестникът, позовавайки се на анонимни източници в тайните служби.

Президентът обаче не се вслушал в думите му, тъй като според Кремъл наемниците на ЧВК "Вагнер" постигали успехи на бойното поле в Украйна. Бивш офицер от руското разузнаване твърди, че ситуацията се променила драстично през октомври 2022 г.

По това време Пригожин се обадил на Путин и се оплакал в прав текст от недостига на боеприпаси, водещ до тежки загуби. По това време Патрушев бил в кабинета на Путин, твърди източникът на изданието. 

Последвалите жалби на Пригожин относно доставките на ЧВК "Вагнер", включително публични конфликти с руското министерство на отбраната, били игнорирани от Путин.

През юни 2023 г., когато Пригожин започва бунт, Патрушев съзрял в това възможност да се отърве окончателно от ръководителя на ЧВК "Вагнер", твърди статията.

Според изданието, след като с посредничеството на Александър Лукашенко наемниците се изтеглят от Беларус, а Путин обещава да спре преследването на бунтовниците, Патрушев започва да разработва план за убийството на Пригожин.

Източниците на WSJ твърдят, че Путин не възразил срещу плановете. Твърди се, че малка бомба е била поставена под крилото на частния самолет Embraer-135, използван от Вагнер, когато той се е подготвял за излитане на 23 август от летище Шереметиево. 

Половин час след излитането самолетът се разбива в Тверска област. Жертвите на катастрофата са всичките десет души на борда. Очевидци твърдят, че на борда е имало експлозия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

22.12 2023 в 16:57

В това убийство няма нищо лошо. Кофти е само, че се изтребват много бавно един по един ... А най-добре би било всички (начело с бункерния плъх) наведнъж да заминат в ада при дружката им Пригожин!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика