Взривове по обяд в Киев. Москва атакува украинската столица с ''Искандер-М'', всички ракети са унищожени

OFFNews 29 май 2023 в 13:45 7408 12

Снимка КГВА

Украински спасители гасят останките от ракета в киевския район "Оболон".

Само часове след продължилата часове нощна атака срещу Украйна в понеделник по обяд руските сили предприеха нов ракетен обстрел на столицата Киев, съобщиха от Киевската градска военна администрация (КГВА). Съдейки по краткото време от обявяване на въздушната опасност до достигането на въздушните средства за нападение, може да се предполага, че Русия е използвала за дневната атака балистични ракети „Искандер-М“.

В 11:09 часа местно време системата за оповестяване предупреди киевчани да слязат в укритията заради въздушна тревога. Малко по-късно в града, според очевидци и коментари в социалните мрежи, са чути експлозии, вероятно от работата на ПВО. Видео, публикувано в Туитър показва деца, бягащи по ул. "Межихирска" в района на метростанция "Контрактова площа" в Подил към убежище след като над Киев се разнасят взривове.

Според УНИАН въздушна тревога е била обявена в столицата Киев и областите Житомирска, Хмелницка, Винницка, Черкаска, Кировградска, Полтавска, Харковска, Запорожска, Днепропетровска, Черниговска, Донецка и Луганска. От КГВА потвърдиха, че е задействана системата за ПВО, а в 12.23 беше обявен отбой, като едновременно властите съобщиха, че всички ракети, изстреляни срещу Киев са били унищожени. Няма информация за попадения на противника, но в мрежата се появиха снимки с отломки от ракети. Уточнява се информацията за наличието на пострадали. Една от снимките показва пожарникари от службата за аварийни ситуации в момент на гасене на останки от ракета в киевския жилищен район „Оболон“.

На този фон като проява на дързост и непримиримост може да се гледа на кадрите, разпространени днес по обяд от Киев, където младоженци в гражданското отделение трябваше да слязат в бомбоубежището и да се оженят там под звуците на въздушна тревога. Там беше и първото "горчиво" в компанията на съпровождащите ги близки.

В понеделник по обяд Киев призна за успешна руска атака срещу военен обект в Хмелницка област. Вероятно руснаците са ударили територията на местно военно летище, тъй областната военна администрация съобщава за излезли от строя пет летателни апарата. УНИАН пише за гасене на пожар в склад за горива и за започнати възстановителни работи на летищната полоса.

Отговаряйки на въпросите за последиците от удара на руските агресори срещу Хмелницка област през изминалата нощ и за неговата болезненост за ВВС на УКрайна, представителят на украинската военна авиация Юрий Игнат заяви в пряк ефир на националния телевизионен маратон, че „това е война и противникът удря и ще удря по такива обекти, като складове за горива и военни летища“. „Към такава информация трябва да се отнасяме внимателно, особено с нейното обнародване. Няма да казвам какви са последиците. Пожарът е локализиран, мисля си, че дори да е имало там някакви щети, те вече са възстановени“, каза Игнат. Говорителят на ВВС допълни, че засега не бива да се говори директно за последиците от руските удари.

„Беше обявена въздушна тревога и на практика трябваше много малко време на врага, за да нанесе първите удари. Това свидетелства, че е било използвано въоръжение, т.е. ракети, които летят по балистична траектория, т.е. долитат доста бързо. По пърмвоначални данни това са били „Искандер“-и“, допълни Игнат. Той уточни, че „Искандер“ има различни модификаци. „Искандер-М“ е именно балистична ракета, докато „Искандер-К“ е крилата. Малко по-късно главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужни потвърди, че срещу столицата са били изстреляни 11 ракети "Искандер" от двата типа и, че всички те са били поразени.

През нощта срещу 29 май Русия организира комбинирана въздушна атака срещу Украйна с използването на ракети и дронове-камикадзе от различни посоки. В столицата Киев в резултат от падане на отломки в Подолския район (Подил) е пробит покрив на едноетажна къща, жертви няма. В Одеса отломки от дрон паднаха в обект на пристанищната инфраструктура и предизвикаха пожар. По време на руската атака ВСУ са унищожили 37 руски крилати ракети и 29 ударни дрона "Shahed-136/131".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

12

alfakentavur

30.05 2023 в 06:58

Хайде на бас за едно нещо. Че в Големия Речник на БАН има хиляди думи, които никой обикновен човек не е чувал, не се използват в нормалната реч поне от половин век, а други и от много повече време.
И как така като я има в Големия Речник на БАН до преди една година никой никъде не я ползваше, а се появи покрай войната? Явен е "вносът" на употребата й от СССРайха.
Както например и доста хора започнаха да наричат повиквателните "призовки" и др. недомислици.

870

11

Constanza

29.05 2023 в 23:34

Има я в големия речник на БАН:

https://ibl.bas.bg/rbe/

2550

10

alfakentavur

29.05 2023 в 17:31

Силно се съмнявам. За пръв път я видях в български текст след началото на войната. И не че българските онлайн речници са най-добрият критерий, но няма как да ти покажа неонлайн такъв.

https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%82

Търсената дума липсва в речника.

870

9

Constanza

29.05 2023 в 16:43

alfakentavur, "окупант" е българска дума от латински произход, дошла през френския език.

12407

8

Bad Horse

29.05 2023 в 15:07

алфа, не бъди педант(ор) :)

12407

7

Bad Horse

29.05 2023 в 15:04

Колкото до офанзивата, тя си тръгна вече, но не я обявяват шумно. Атаката на руските "терористи" към Брянск предизвика Путиновите генерали да разместят войски от окупирана Украйна към незащитената си територия на север. Обкръжението на руски войски в Бахмут продължава. Вагнер избяга от там и го остави на редовната армия, която или ще се изтегли или ще бъде обкръжена. Бомбардират складове и летища в Запорижието, където най-вероятно ще е главния удар, но кой знае... След години ще разберем какво се случва сега в подробности, но за момента можем само да чакаме.

705

6

Деспин Митрев

29.05 2023 в 15:02

Кон, ти си по-страшен от страшната руска мечка :) :) Ще я ударят, споко - ако се наложи - със 100 години робство на англо-саксите :)

2550

5

alfakentavur

29.05 2023 в 14:58

Добре де. Уж сме против СССРайха, а възприехте и разпространявате гадния русизъм окупанти. На български се казва окупатори.

12407

4

Bad Horse

29.05 2023 в 14:55

Не могат и не искат да ударят Москва. Първо са обещали на западните доставчици да не ползват оръжията им на руска територия (международно признатата руска територия, не окупираните Крим и Донбас). Имат и техни украински дронове, с които могат и удрят обекти на руска територия, но винаги са военни цели. Да ударят Москва ще им навреди на главната цел - да изтласкат окупантите от украинска територия. За което им трябват западни оръжия, одобрени от западните правителства. А те са безгръбначни мекотели, наплашени от страшната руска мечка.

705

3

Деспин Митрев

29.05 2023 в 14:35

Сега ако ударят мацква, никой копче не може да им каже.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки