Взривът срещу Дугина - новото убийство на Киров? В Кремъл започва борбата за власт

Юлия Латинина, Новая газета 21 август 2022 в 18:59 24616 7

Убийството на Сергей Киров служи на Сталин като претекст за терор и репресии.

Снимка Музей на Сергей Киров в Санкт Петербург

Убийството на Сергей Киров служи на Сталин като претекст за терор и репресии.

Смъртта на Даря Дугина, дъщерята на прокремълския идеолог Александър Дугин, идва в момент, когато по върховете на властта в Русия вървят конфликти, предизвикани от неуспехите във войната с Украйна, смята публицистката от независимия „Новая газета“ Юлия Латинина. Според нея това може да засили в страната терора така, както се е случило вече през 1934 година след убийството на Сергей Киров, използвано от Йосиф Сталин като претекст за чистки и масови репресии.

Аз бих призовала да не се правят прибързани заключения кой точно уби дъщерята на Александър Дугин, емблематичен маргинал, който много говореше, но нищо не решаваше. Но обръщам вниманието ви върху факта, че веднага след това убийство „Незигар“ (анонимен телеграм канал на политически теми) го нарече „сакрално“, което трябва да задейства „автоимунния процес“, тоест тотално прочистване от предателите и „петата колона“ вътре в Русия.

Предишната публикация на Незигар, препечатана от канала на самия Дугин, съобщаваше, че „отчаяната съпротива на атланто-нацисткия режим в Киев изисква от Русия значителни – кардинални – вътрешни трансформации“. Заради влошаващата се обстановка на фронта, продължаваше каналът на Дугин, фразата на Путин "още не сме започнали" губи актуалност и "ще трябва да започнем".

Тази публикация упреква Путин, че се опитва да управлява, сякаш няма война, и е написана от гледната точка на гиркинско-имперското крило на силоваците (кръгът на Игор Гиркин), които изискват всеобща мобилизация и тоталитаризъм за „противопоставяне на евроатлантическия Запад“, със или без Путин.

Тоест може да се констатира:

Уреждането на сметките в Кремъл във връзка с пораженията започна. Фракцията, която е по-изперкала и от Путин, декларира желанието си за обща мобилизация и триумф на тоталитаризма.

Въоръжените сили на Украйна бомбардират Крим, Русия няма какво да отговори, Гиркин (глашатаят на тази фракция) отива на фронта със стар паспорт за прикритие, вероятно издаден не без участието на ГРУ, хващат го хора, които нямат интерес от идването му на фронта по това време, по щаба на Вагнер в Попасна е нанесен удар, провокиран от прекомерната пиар активност на кореспондентите, отразяващи посещението на техния ръководител, и някак си по същото време се случва ето това знаково убийство.

Още веднъж: аз не знам кой е убил дъщерята на Дугин, но се опасявам, че това убийство ще бъде последвано от тотален терор, като стрелбата на Фани Каплан по Ленин или убийството на Киров.

Алтернативна версия може да бъде, че напротив, това е превантивен удар на управляващата партия срещу архиимпериалистите, които се стремят към властта.

Преди седмица попитах Алексей Арестович: „Как ще отговори Путин на атаките срещу Крим“?

Проблемът е, че Путин няма с какво да отговори на тези удари. Физически нищо. Неговите войски близо до Бахмут са перфектно ангажирани с имитация на бурна дейност - те симулират офанзива, без да напредват. Войските на ДНР се доизхабяват край Маринка и Пески. Пески ги разбиха, но човешкият ресурс изтича като пясък от пясъчен часовник. Войските, хвърлени близо до Херсон, са разрязани на три части и украинските ВВС се размазват HARMS-ове ПВО-то.

Атаката срещу Никопол затъна, Запорожката АЕЦ трябваше да бъде оставена на мира след призив на Макрон и пряка заплаха, че всяка катастрофа в нея ще се счита за пряка военна атака срещу страна от НАТО (член пети). Да, в Зябровка се натрупват сили за ракетен и въздушен удар по Киев и Чернигов, но в условията на нарастващо умение на украинската ПВО този удар или ще бъде осуетен, или ще се окаже „замахване за една рубла, а удар за пет копейки“.

Онзи ден руските войски изстреляха четири "Калибъра" от Черно море в посока Киев и всички те бяха прехванати над Днепропетровск. Украински ATACMS (а аз вярвам, че това е ATACMS), безнаказано разбиват военни складове в Крим, като първо премахват противовъздушната отбрана с HARMs или просто я изключват чрез саботаж на трансформатора (както в Майский), и всичко това, което се случва, е все още прострелване. Ударът по Керченския мост не е далеч. Да, украинските войски не настъпват, защото нямат бронирана техника, но ударите по Крим са пагубни за рейтинга на Путин.

На всичко това трябва да се отговори по някакъв начин и проблемът е, че Путин няма какво да отговори отвън. При това положение той ще отговори отвътре, където е по-лесно. Още веднъж: в никакъв случай не бих избързал да посочвам авторите на това убийство. В сегашната нажежена атмосфера на омраза всичко е възможно. Но ако това е операция на ГУР на Украйна, тогава не е ясно защо те не избраха за своя първа цел военните, които убиваха в Буча - на които се заклеха да отмъстят публично - а човек, чиято партия отправи на Путин предизвикателство, че е недостатъчно, по нейното мнение, тоталитарен.

Смъртта на такъв човек, и още повече на дъщеря му, е меко казано не безспорно действие, което едва ли ще срещне особено разбиране сред колебливите и мекушави съюзници на Запад.

Трудно е да си представим, че ГУР (или където и да са там) не е взел всичко това предвид. Такава смърт може да е резултат от битка за власт в Кремъл и, в същото време, претекст за тотални репресии.

Тъй като войната е загубена, режимът ще започне не само да се разделя на фракции, но и ще става все по-твърд. Сега не толкова много руснаци подкрепят войната. Одобряването на обща мобилизация може да се постигне само с терор. С влошаването на ситуацията на фронта за Путин неговата подкрепа сред хората и позицията му в елита ще паднат. Докато подкрепата за него намалява, терорът ще расте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

7

Терористичния режим в Киев, ползва продажните медии да отвлече вниманието от себе си. Ами да предадат оная кифла, заподозряната от Азов на Москва да видим какво има да каже. Ама няма да стане, сега целта е да се прикрие престъплението с фалшива пропаганда, защото на запад почват да си отварят очите какъв режим подкрепят.

-7325

6

Толкова са сърахливи и двулични хохолите, че ги е страх и да поемат отговорност, както и с обстрела на АЕЦ, гарата в Крематорск и т.н.

-240

5

редовно четящ

22.08 2022 в 08:09

Фактът си е факт - руzия агонизира и опитите за реанимация едва ли ще имат успех.

1236

4

БотоксПутю

21.08 2022 в 22:41

belovejdov, не чети тук. И аз чета, но с отвръщение. Препоръчвам ПРАВДА.РУ.

1009

3

unIDfied

21.08 2022 в 22:41

Off, уважаема редакция,
Не е хубаво да оставяте без преглед автоматично преведени текстове, още повече - на хора с доказано смислен и смислово богат изказ като Юлия Латинина. Не само се губят важни нюанси, ами и наливате вода в мелницата на дежурните тролове.

210

2

Merc

21.08 2022 в 21:45

Да се готвят Гиркин , Соловьов , Симонян и Медведев.

Искаше ми се да пророня сълза за загубата, но реших да вдигна наздравица.

Хахахахах.
 
X

Да помогнем на украинските деца!