Взрив в полицейски склад за утилизиране на боеприпаси в Берлин, гората Груневалд е в пламъци

OFFNews 04 август 2022 в 14:09 2069 0

Пожар

Снимка БТА

Експлозия в полицейски склад причини пожар край Берлин

Голям пожар бушува в гората Груневалд в Берлин след експлозия в полицейски склад за боеприпаси, съобщи пожарната служба, цитирана от Франс прес.

Пожарът е избухнал рано сутринта по неизвестни до този момент причини. В склада, собственост на полицията, са съхранявани конфискувани взривни материали, невзривени експлозивни находки и фойерверки, които под контрола на полицейски сапьори са били утилизирани на площадка на открито. Тъй като през лятото заради жегите и сушата не е целесъобразно да се извършва унищожаване на взривните вещества след последната експлозия през юни е спряло утилизирането и затова са се събрал толкова много материал, коментират от берлинската пожарна.

Първият взрив е бил регистриран от видеокамери, последвали са вторични експлозии, които са причинили пожар на площ от над 15 декара. Пожарът се разпространява хаотично, а заради експлозивите присъстващите на място над 100 огнеборци не са могли да направят нищо повече от това да гледат и да се опитат с вода и помощни средства да не позволяват на огнището да се разраства. По-късно през деня в помощ на пожарникарите са изпратени и войници от Бундесвера.

"Ситуацията е сложна, най-близките сгради са отдалечени на 2 километра оттук. Голямо предизвикателство е сушата в Груневалдската гора и намиращите се все още в епицентъра на пожара боеприпаси. Сутринта една след друга следваха множество детонации." - коментира говорителят на берлинските пожарникари, цитиран от "Тагесшпигел".

Районът на Берлин е засегнат от особено тежка суша. През юли голям горски пожар опустоши над 850 хектара в южната част на столичния регион Бранденбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови