Взрив разтърси центъра на Таганрог. Експлозия и в петролна рафинерия в Самара

OFFNews 28 юли 2023 в 18:40 6420 3

взрив

Снимка Телеграм канал на Nexta

След взрива в Таганрог.

В центъра на руския град Таганрог, Ростовска област, е избухнала ракета, съобщи областният управител Василий Голубев. По думите му 15 души са били ранени. Руското министерство на отбраната обвини Украйна за ракетния удар.

В местните канали на Телеграм се появиха видеоклипове от мястото на експлозията - кафене. Причината за нея не беше ясна в началото, но малко по-късно Василий Голубев обяви, че "вероятно се е взривила ракета". При експлозията няма загинали, но има ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че отломки от украинска ракета, прихванати във въздуха, са паднали в Таганрог. Според ведомството ракетата е била изстреляна от украинска територия, "преобразувана е в ударна версия на зенитна ракета от системата за противовъздушна отбрана С-200".

Губернаторът отбеляза, че епицентърът на взрива е бил Музеят на изкуствата в града - разрушени са стените на сградата и близките постройки. Изпочупени са и прозорците на съседните къщи.

Astra отбеляза, че експлозията е станала на два километра от пристанището на Таганрог, който се намира на Азовско море, на 50 километра от границата с Украйна.

Това не е първото попадение в града по време на войната, но засега експлозията е най-разрушителната. През юли 2022 г. дрон се приземи върху частна жилищна сграда, като предизвиква пожар.

В социалните мрежи се разпространяват и съобщения, че през септември 2022 г. в небето над Таганрог е свалена ракета, в резултат на което местните жители чуват мощна експлозия.

По-късно Руското министерство на отбраната съобщи, че е прехванало втора украинска ракета в югозападната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Системите за противовъздушна отбрана са прехванали украинска ракета близо до град Азов в Ростовска област", се казва в изявление на руското МО. Ведомството пояснява, че отломките от прехванатата ракета са паднали в пуста област.

Според Nexta в Самара също е избухнал взрив - той е на територията на петролната рафинерия "Куйбишев". Предварителните данни сочат, че там е било поставено взривно устройство. Твърди се, че то е поставено от мъж, който е работил в рафинерията като електротехник и е роден в Украйна, съобщи УНИАН.

42-годишният мъж е влязъл на територията на рафинерията с чанта и си е тръгнал без нея. Според руснаците роденият в Украйна Сергей О. е заложил самоделно взривно устройство с размери 20Х40 см. В същото време, съдейки по камерите, той е напуснал територията на завода последен. Роден е в украинския град Изяслав, но живее и е регистриран в Тюмен.

По данни на Baza Сергей О. се опитал да избяга в Казахстан, но е бил задържан на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

28.07 2023 в 20:40

Прекрасно е когато рашистите опитват от собственото си "лекарство".
 
X

Да помогнем на украинските деца!