Вучич спечели втори мандат с убедителна победа

OFFNews Последна промяна на 04 април 2022 в 09:23 1568 0

Снимка АП/БТА

Александър Вучич

Сръбската прогресивна партия (СНП) на президента Александър Вучич води на провелите се вчера парламентарни изборите в Сърбия с 42,9 процента от гласовете, сочат прогнозните резултати, публикувани на сайта на неправителствената огранизация ЦеСид, цитирана от БТА.

След СНП се нарежда опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ с 13,9 на сто.

Социалистическата партия на Сърбия е получила 11,4 процента, консервативната коалицията НАДА – 5,4 на сто, екологичната коалиция Морамо - 4,6 на сто, Двери/ПОКС – 3,9 на сто, дясната партия Заветници – 3,8 процента.

Това са партиите и коалициите, които преминават изборния праг от 3%.

Сърбите гласуваха вчера също за президент и местни власти в няколко общини, включително Белград. Гражданите избираха между 8 кандидати за държавен глава и 19 листи за парламент.

Снимка: АП/БТА

Настоящият президент Александър Вучич печели президентските избори на първи тур с 58,5 процента от гласовете според прогнозните резултати на ЦеСид и Ипсос.

Здравко Понош, кандидатът на „Обединена Сърбия“, е втори с подкрепата от 18,1 на сто от гласувалите.

Право на глас имаха над 6,5 милиона избиратели, както и 100 000 косовски сърби, които можеха да гласуват в четири общини в Сърбия, след като Косово не разреши гласуване на територията си.

Републиканската избирателна комисия (РИК) ще обяви официалните предварителна резултати от изборите, както и избирателната активност довечера, а междувременно резултатите ще могат да се следят онлайн на сайта на РИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови