Вучич развърза кесията предизборно. Дава по 85 евро на гимназист

OFFNews 27 ноември 2023 в 10:57 652 1

Вучич

Снимка БГНЕС

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи по телевизия Пинк, че в следващите 10 дни държавата ще прехвърли средства на всички местни власти, така че всеки гимназист в страната да получи по 10 000 динара (около 85 евро), съобщи Танюг. Той е обсъдил с премиера Ана Бърнабич и министъра на финансите Синиша Мали допълнителни мерки, които се отнасят предимно за онези, които нямат право да гласуват на избори.

"Ще изплатим по 10 000 динара на всеки гимназист, чрез техните майки или бащи, ако живеят с баща си, или чрез приемни семейства или специални центрове. Вярваме, че това е важна мярка преди ваканциите и че ще помогне на родителите да спестят пари", посочи Вучич, цитиран от БТА.

Президентът заяви, че е договорена и друга мярка - да се преведат по 1000 динара (8,5 евро) на всички студенти чрез Пощенска банка, като държавната банка ще компенсира това.

"Пощенска банка ще преведе 1000 динара и ние ще ги компенсираме. Това означава, че студентите ще имат 1000 динара плюс всички предимства - отстъпки за влакове, самолетни билети, търговски вериги и други. Това ще направи щастливи и студенти, и гимназисти", заяви сръбският лидер.

Александър Вучич посочи, че дори МВФ е оценил, че финансите на страната са отлични и че разполага със средства, които нямат дори много по-големи и по-богати страни от Сърбия.

Вучич заяви също, че след четири дни ще започне изплащането на 20 000 динара (170,6 евро) в помощ на пенсионерите, след пет дни - на бенефициентите на социални помощи, а след около 10 дни - на учениците от гимназиите.

"Всеки един от тези динари е добре дошъл. Важно е да покажем грижата на държавата. Да могат да си купят раница, пуловер, яке, особено преди Никулден, Коледа, други празненства, да могат да си купят допълнителен подарък. Да покаже държавата, че я е грижа. Никога не сме включвали гимназисти от 14 до 18 г. Това са 235 000 гимназисти и 20 милиона евро, каза той.

Сръбският президент обясни, че се гордее със стабилността на публичните финанси на страната. Според него Сърбия е на прав път, следва увеличение на заплатите и минималната заплата на над 47 000 динара (401 евро).

"Аз вярвам, че през втората половина на годината един от конфликтите ще приключи, надявам се и двата, и ако това се случи, ще последва по-драстично увеличение на заплати и пенсии“, каза Вучич и призова гражданите да гласуват в предстоящите избори на 17 декември, тъй като, по думите му, "Сърбия не е играчка и на този ден се решава съдбата на страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!