Вторият списък със санкционирани по ''Магнитски'' показва, че България не може да прилага собствените си закони

Законът "Магнитски" действа като "финансова смърт" за всеки в него, заяви Уилям Браудър

OFFNews 26 февруари 2023 в 21:10 27088 2

Уилям Браудър

Снимка wikimedia.org

Уилям Браудър

Изваждането на втори списък със санкционирани лица по закона "Магнитски" показва, че България не може да прилага собствените си закони, посочи Уилям (Бил) Браудър, бащата на закона "Магнитски", пред Нова ТВ. 

Браудър е американския предприемач с британски паспорт. Той прокарва глобалния закон, носещ името на адвоката му, който умира в руски затовр, след като дава показания. Браудър е бил един от най-големите инвеститори в Русия. Разкрива финансови измами, заради което е екстрадиран от Русия. Срещу него има десетки опити за убийство. 

По думите му наличието на бивши и на настоящи високопоставени държавни служители в списъка "Магнитски" е петно за Българи. За да приложи ЕС закона, трябва да има единодушно решение на всички държави членки. България като член на ЕС на теория може да наложи вето на тези санкции, посочи той. 

Според него санкциите на САЩ показват, че страната ни не успява да се справи с корупцията. 

"Задача на правителството е да прилага собствените си закони. И ако не успява - то трябва да има помощ отвън. Мисля, че това е първата държава в ЕС, където се случва подобно нещо, което повдига сериозни въпроси. Преди нямах мнение за България, но сега имам. И то е негативно - заради санкциите", добави той. 

Попитан "ако финансовият министър на една държава е корумпиран, какво говори това за премиера", Браудър посочи, че това повдига сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система. "Смятам, че всеки ще следи отблизо как ще постъпи българското правителство. Ужасно е държава-членка да има лица, замесени в корупция, и да няма последствия", заяви Уилям Браудър.

"Първо, това говори лошо за България. Ако той е бил толкова корумпиран и има доказателства, позволяващи им да го включат в списък със санкции. А и тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи. Това повдига много сериозни въпроси за интегритета на българските финансова и правна системи", обясни бизнесменът.

Според Браудър липсата на вътрешно преследване и последствия за санкционираните от Щатите също петни страната ни.

Бившият депутат Делян Пеевски попадна в първия списък, но въпреки това беше на първия ред в пленарната зала в 48-ия парламент. "Това е укорително за партията, че е готова да приеме човек, когото правителството на Щатите е определило като корумпирано лице. Вероятно партията ще загуби позиции от това. Не мога да си представя, че с времето няма да повлияе на общественото мнение и на подкрепата за нея", каза Браудър.

По думите му законът "Магнитски" действа като "финансова смърт" за всеки в него.

„Нито една банка по света не иска да има общо с такъв човек. Поради една проста причина - ако банката извърши дори дребен превод, всеки долар от сметката на човека към друго лице, банката е отговорна пред американското правителство с трикратна сума на трансфера. Никой не иска проблеми с щатското правителство, което накрая го превръща във финансово мъртъв”, поясни Бил Браудър.

Относно коментарите, че санкциите са намеса във вътрешните работи на България, Браудър отговори, че "Магнитски" помага там, където местните правоприлагащи власти се провалят.

„Има 35 държави, които прилагат закона „Магнитски”. С течение на времето ще виждаме все повече такива пакетни санкции (както за България от САЩ и от Великобритания). Сега, когато Великобритания не е член на ЕС, те могат да санкционират лица от страни на ЕС”, каза Браудър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

27.02 2023 в 06:53

ЗА-кон , не за лъв !

1067

1

StinkingSonOf

26.02 2023 в 22:01

Не мога да повярвам, че сред политиците и управляващите има корупция.