Втора нощ сблъсъци в Йерусалим и ракетни удари (обновена)

САЩ, Канада и Турция реагираха с коментари, протест и в Истанбул

OFFNews 06 април 2023 в 08:44 2986 0

Протест в Истанбул след сблъсъците в Йерусалим.

Снимка БТА/АП

Протест в Истанбул на 5 април вечерта след сблъсъците в Йерусалим.

Втора поредна нощ на сблъсъци преживя Йерусалим.

Такива имаше между израелските сили за сигурност и мюсюлмани в джамията "Ал-Акса".

Конфликтът избухна вчера в свещения за мюсюлманите месец Рамадан, в навечерието на един от най-големите празници за евреите Песах и по време на християнския пост преди Възкресение Христово.

"Десетки нарушаващи закона младежи, включително такива с маски, внесоха фойерверки и камъни в джамията, за да нарушат обществения ред в района и оскверниха джамията", се казва в изявление на полицията за събитията от тази нощ.

Полицията твърди още, че вратите на джамията са били заключени, което е попречило на вярващите да излязат. Органите на реда заявиха, че не са позволили на бунтовниците да се барикадират вътре и са помогнали на поклонниците да напуснат джамията.

Карта: БТА/АП

От нея са били изведени 350 души. Червеният полумесец съобщи за 7 ранени. Израелската полиция съобщи за двама ранени полицаи.

Приблизително по същото време имаше съобщения за размирици в близост до границата с Газа. Палестинците запалили гуми и хвърляли самоделни експлозиви към границата.

През нощта и рано сутринта в четвъртък от Газа бяха изстреляни ракети срещу израелска територия. Според израелските власти става въпрос за 7 ракети земя-въздух, които са се взривили в небето. Две от ракетите са били изстреляни към Средиземно море, а останалите - към Израел.

Изстрелването е задействало системите за предупреждение в четири селища, на чиито жители е било наредено да се скрият в бомбоубежища.

В сряда вечерта от Газа бяха изстреляни две ракети, едната от които не успя да премине границата, а другата се приземи на открито.

Белият дом реагира на случващото се в Израел в сряда с коментара, че в САЩ са "изключително обезпокоени" от сблъсъците в джамията и призова за сдържаност и от двете страни - израелци и палестински араби.

"Оставаме изключително обезпокоени от продължаващото насилие и призоваваме всички страни да избягват по-нататъшна ескалация", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран от АФП.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също се включи, но на страната на палестинците, в чиято подкрепа имаше и протест в Истанбул. В сряда Ердоган осъди нахлуването на израелската полиция в джамията "Ал-Акса", довело до сблъсъци с поклонници, и нарече подобни действия на територията на джамията "червена линия" за Турция, съобщи Ройтерс.

"Осъждам от името на моята страна и народ отвратителните действия срещу първата кибла на мюсюлманите и призовавам за скорошно прекратяване на нападенията - цитира агенцията думите на Ердоган. - Името на това е политика на репресии, политика на кръв, политика на провокации. Турция никога не може да остане безмълвна и безразлична пред лицето на тези нападения."

"Докосването на джамията "Ал-Акса" и потъпкването на неприкосновеността на Харам аш-Шариф е червена линия за нас", каза още той.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш също застана на страната на палестинците с думите, че е "шокиран и ужасен" от кадрите, които е видял, как израелските сили за сигурност бият хора в джамията, особено защото това се случва в свещен за евреите, християните и мюсюлманите момент, който трябва да бъде период на мир, заяви неговият говорител.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също коментира ескалацията, като разкритикува "разпалената реторика" на израелското правителство и го призова да промени подхода си към палестинците на фона на нарастващото насилие.

"Изключително сме обезпокоени от разпалената реторика, която излиза от израелското правителство, обезпокоени сме от съдебните реформи ... обезпокоени сме от насилието около джамията Ал-Акса", каза Трюдо пред репортери.

Под "разпалена реторика" той вероятно има предвид призив на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир за остър отговор на ракетните атаки от Газа. Той написа в Туитър: "Ракетите на Хамас изискват нещо повече от взривяване на дюни и празни места. Време е да откъснем глави в Газа."

Трюдо осъди и ракетните атаки на палестинските бойци от Газа: "Абсолютно, недвусмислено осъждаме ракетните нападения от бойци в Газа. Трябва да видим деескалация на насилието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови