ВСУ унищожи руска станция за радиоелектронна борба Репелент-1

Красимир Крумов 22 юли 2022 в 09:32 12864 1

Репелент-1

Снимка Missiles.ru

Репелент-1

Въоръжените сили на Украйна са унищожили руска станция за радиоелектронна борба „Репелент 1“, съобщи Стратегическото командване на армията. Към днешна дата украинската армия е ликвидирала най-малко три подобни станции.

В петък бяха разпространени сателитни снимки, доказващи удара по „Репелента“, който е бил нанесен на 18 юли. Предполага се, че атаката е извършена с ракетни системи HIMARS, но официално потвърждение от украинска страна за вида на използваното въоръжение няма.

Комплексът за радиолектронна борба е бил разположен в близост до шлюзовете на Каховската ВЕЦ. Предназначението му е било да неутрализира украинските дронове.

„Репелент-1 "е руска станция за радиоелектронна борба, предназначена да потиска действието на безпилотни летателни апарати на разстояние до 30-35 км. Теглото й е над 20 тона. Системата е в състояние да открива миниатюрни въздушни цели по сигналите за тяхното управление на разстояние повече от 35 км. Станцията, обаче, може да заглушава дронове на разстояние не повече от 2,5 километра. Работи на честоти в диапазона от 200 до 6000 мегахерца.

За първи път станцията беше показана публично по време на оръжейно изложение „Отвага“ в Москва през 2016 година, а по открити източници е въведена на въоръжение в руската армия през 2018. Оборудването е в каталога на държавния руски търговец на оръжие „Рособоронекспорт“ в категорията „Противовъздушна отбрана“.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови