Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВСУ свиват обръча край Лиман, превзеха и Ярова

OFFNews 19 септември 2022 в 13:39 15823 1

Ярова
Ярова, Донецка област.

Поредно селище в околностите на град Лиман в Донецка област е превзето днес от ВСУ, съобщават местни жители и руски пропагандисти от зоната на бойните действия.

В същото време украинските медии продължават с политиката на "информационна тишина", която е в сила през последните три седмици. Успехите на ВСУ на фронта се съобщават с голямо закъснение, което понякога е над денонощие.

Става дума за селището Ярова, от което са изтласкани руските нашественици. Над него вече се вее жълто-синият флаг на Украйна. 

В събота военнослужещите от 66-та отделна механизирана бригада на ВСУ обявиха освобождаването и на село Щурово в Донецка област.

То се намира на 12 километра от град Лиман, за който се водят тежки боеве. 

Преди ден американският Институт за изследване на войната (ISW) съобщи в новия си доклад, че руската групировка около Лиман в Донецка област е застрашена от обкръжаване от украинските сили.

Анализаторите пишат, че ВСУ изглежда разширяват позициите си на изток от река Оскол и на север от Северски Донец. Това от своя страна може да позволи на украинците да обкръжат руските войски, които се намират около Лиман.

По-нататъшното украинско напредване на изток по северния бряг на река Северски Донец може да направи руските позиции около Лиман неизползваеми и да отвори подстъпите към Лисичанск и евентуално към Северодонецк.

"Руските сили в Лиман изглежда все още се състоят предимно от резервисти на БАРС и остатъци от частите, разбити по време на контраофанзивата на ВСУ в Харковска област, а руснаците изглежда не изпращат подкрепления в района", се казва в доклада.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews