ВСУ освободи стратегически важното село Озерное в Донецка област

OFFNews 04 септември 2022 в 15:27 11498 1

карта
Село Озерное в Донецка област.

Днес, 4 септември, украинските военни освободиха стратегически важното село Озерное в Донецка област от руските окупатори по време на контраофанзивна операция, докладва оперативното командване на ВСУ.

Бойци от стрелковия батальон на Националната гвардия заедно с 63-ти батальон на 103-та бригада на териториалната отбрана деокупираха село Озерное, разположено на 32 километра източно от Славянск.

"Показахме на "Росгвардия" къде трябва да отидат и кой кораб трябва да последват. Освобождаваме земята си парче по парче, село по село. Победата е зад гърба ни. Слава на Украйна!", казва войник във видеообръщение от населеното място, над което отново се вее жълто-синият флаг.

Селището Озерное в Донецка област е важно за въоръжените сили на Украйна, тъй като отваря пътя към железопътния възел в Лиман. Освен това освобождаването на Озерное създава плацдарм на брега на река Северски Донец, което позволява на украинските военни да развият контраатака.

Картата показва, че Озерное се намира на противоположния бряг от Северск (град на административната граница между Донецка и Луганска област). Най-близкото селище, което преди това е било под контрола на ВСУ, Крива Лука, се намира на отсрещния бряг на река Северски Донец. Очакват се подробности за успешна операция през реката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови