Всички депутати демократи в Хонконг подадоха оставка

OFFNews 11 ноември 2020 в 13:57 2201 1

Снимка БТА/AP

Всички продемократични депутати в Хонконг масово подават оставки след спорна резолюция, позволяваща на местната власт да прекратява мандата им, ако се прецени, че са заплаха за националната сигурност, съобщи Би Би Си. 

По-рано днес четирима от тях бяха отстранени от парламента на Хонконг заради резолюцията, приета от Китай.

Председателят на Демократическата партия У Чи-вай заяви, че ще застанат зад изгонените си колеги. 

Отстранените депутати - Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, потвърдиха пред журналисти, че вече не са част от хонконгския парламент.

Новата резолюция позволява на изпълнителната власт на Хонконг да действа по този начин, без да се съобразява с никакви съдебни процедури.

През юни Китай прие спорния закон за националната сигурност, който му дава нови правомощия над Хонконг и ограничава свободата на специалния административен район. Това се случва след месеци протести срещу опитите за ограничаване на свободите в Хонконг от Китай, които бяха потушавани със сила.

Вчера постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители прие още една резолюция. С нея могат да бъдат отстранени от длъжност всички, които подкрепят независимостта на Хонконг или отказват да признаят суверенитета на Китай над него, както и тези, извършващи действия, застрашаващи националната сигурност, или молят чужди сили да се намесят в работите на града.

Продемократичният лагер има 19 места в парламента. В рамките на часове след отстраняване на четиримата депутати, останалите 15 обявиха, че ще подадат оставка. Ако Пекин приеме оставките им, законодателната власт в Хонконг остава само в ръцете на пропекинския лагер. Той вече има мнозинство в градския парламент и това ще му позволи да приема без опозиция закони, подкрепяни от Пекин.

Хонконг е една от най-силно развитите икономически зони в света. До 1997 г. полуостровът бе британско владение, а след това бе върнат на Китай. В момента има статут на специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. Пекин е гарантирал, че до 2047 г. няма да се променя социално-икономическата система на територията, тя ще има свободно пристанище, отделна митница и ще остане международен финансов център със собствена валутна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови