Всеки пети англичанин има имунитет срещу COVID-19

OFFNews 16 февруари 2021 в 15:46 1986 0

Снимка pixabay

Почти всеки пети човек в Англия има някаква степен на имунитет срещу коронавируса, показват данни, които дават нови надежди за край на локдауна.

Около 19% от населението има антитела срещу коронавируса за период от 28 дни към 1 февруари, съобщи Националната статистическа служба, което предполага, че тези хора са прекарали инфекцията или са били ваксинирани.

Това е два пъти повече в сравнение с отчетените 9% за месеца до 7 декември. В Лондон е отчетена най-високата стойност от всички региони - 25% от хоратаса показали антитела към вируса.

Данните за развитието на имунитета идват в момента, когато Борис Джонсън се подготвя да изложи следващата седмица стратегията си за това как да се облекчат строгите ограничения за борбата с коронавируса.

Премиерът заяви, че властите ще трябва да проучат добре данните преди да вземат твърди решения. Министрите обаче са под натиск от страна на бизнеса и консерваторите, като се има предвид, че броят нови инфекции намалява, а ваксинациите се случват бързо.

Делът на населението с антитела е значително по-нисък в другите страни на Обединеното кралство. В Уелс и Северна Ирландия той е около 14%, докато в Шотландия процентът е само 12%.

Докато наличието на антитела е по-голямо при най-възрастните благодарение на ваксинациите, по-младите хора също имат висока степен на имунитет, което е показател как се е разпространявала инфекцията сред тази демографска група. Всъщност в Уелс и Шотландия хората на възраст между 16 и 24 години са с най-висок процент имунитет от всички възрастови групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови