Все повече деца пробват е-цигари, но продължават да пушат и тютюн

OFFNews 17 август 2015 в 11:31 7918 0

Все повече деца между 11 и 18 години във Великобритания изпробват електронни цигари, показва изследване на организацията "Action on Smoking and Health", цитирано от британския "Гардиън". 

Изследването е проведено под формата на онлайн анкета, която се прави за трети път и проучва нагласите на младите спрямо електронните цигари.

10% от общо 2300-та анкетирани споделят, че са пробвали електронна цигара един-два пъти, което е увеличение с 4% спрямо миналата година. Въпреки това редовната употреба на електронните цигари остава ограничена. 2,4% са тези, които са отговорили, че използват електронна цигара поне веднъж месечно, и почти всички са се оказали редовни пушачи на нормални цигари или пък са били такива преди.

Ръстът е отчетен на фона на това, че пушенето на тютюн е намаляло с 3% сред лицата между 11 и 15 години. 

Организацията, провела проучването, е притеснена от факта, че расте броят на младите, смятащи електронната цигара за също толкова вредна, колкото е и тютюневата. През 2013 те са били 11% от анкетираните, а през тази са 21%, въпреки факта, че в електронните цигари не присъстват опасните химикали катран и арсен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови