4500 фаса събрани от плажа във Варна за 1 час

Николаос Цитиридис 13 август 2015 в 13:20 5661 5

Само за един час доброволци събраха над 4500 фаса от централния плаж във Варна. 

Акцията, проведена на 12 август, е част от инициативата "Морето не е за една ваканция" на еко доброволци. Подобни акции има всяка година, а за тази бе определен централният варненски плаж.

"Големият боклук на плажа се премахва от концесионера, но фасовете, които хората не си събират, остават и често се намират под пясъка. Подобни отпадъци трябва да се премахват, тъй като съдържат токсини, вредни както за морето, така и за животните, които бъркат фасовете с храна", сподели пред OFFNews Деница Петрова, един от доброволците.

От "Грийнпийс" България предоставят и интересна статистика:

• Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година

• Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата

• Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него. 

• Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.

• Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това, те никога не се разграждат напълно. 

• Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици.

• Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови